Fotografie als medium voor onze visuele verslaglegging

30 maart 2022

Met de foto-expositie “Manfred Vollmer - ausgelöst” brengt het museum “Ludwig Galerie in Slot Oberhausen” een ode aan het geweldige fotografische oeuvre van fotograaf Manfred Vollmer, die ook aanwezig was tijdens de perspresentatie. De expositie blijft tot en met 15 mei 2022 te bezichtigen in de ruimten van de Panorama-galerie op het terrein van Slot Oberhausen.

Fotografie als medium voor onze visuele verslaglegging

Manfred Vollmer

“Mijn territorium is het territorium” is al tientallen jaren een gevleugelde uitspraak van fotograaf Manfred Vollmer, die in Essen woont. En toch gaat zijn interesse en fotografisch werk veel verder. Zijn eerste grote project, zijn scriptie aan de Folkwang-school in Essen, bracht hem eind jaren zestig naar Italië, waar hij ongebruikelijke rituelen van de plaatselijke kerkfeesten op camera vastlegde. Sinds 1970 werkt hij als een freelance fotograaf, voornamelijk voor week- en dagbladen en vakbonden. Zijn werk was overtuigend dat hij er een prijs voor kreeg. In 1978 reisde hij naar Bretagne om als fotoverslaggever verslag te doen van de olieramp veroorzaakt door de Amerikaanse tanker Amoco Cadiz. Hiervoor kreeg hij de eerste prijs in de 1979 World Press Photo Competitie in de categorie "News Picture Stories".

Zijn foto's uit het Ruhrgebied, zijn participatieve reportages over arbeidsconflicten in de jaren tachtig, zijn steun aan de arbeiders in verschillende sectoren en zijn sympathie voor de levensomstandigheden van de gastarbeiders zijn waarschijnlijk de meest vormende elementen van zijn fotowerk. Wanneer het Ruhrgebied in 2010 de culturele hoofdstad wordt, draagt hij met zijn soms monumentale foto's bij aan een nieuw beeld van het Ruhrgebied en creëert hij iconen die staan voor de structurele en culturele verandering in het gebied tot op de dag van vandaag. Meerdere grote evenementen zijn door Vollmer op voortreffelijke wijze in beeld gebracht op grootformaat foto’s. Bij de expositie verscheen een interessante catalogus.

Fotografie als medium voor onze visuele verslaglegging - 2

ISBN 978-3-7356-0842-0, “Manfred Vollmer”, Christine Vogt, Kerber Verlag, 2022, 120 pagina’s, € 29,80.

Ludwig Galerie Schloss Oberhausen, Konrad-Adenauer-Allee 46, D-46049 Oberhausen, www.ludwiggalerie.de.


Gerelateerde artikelen