Werken van Edvard Munch in dialoog met andere kunst (2)

1 mei 2022

Marlene Dumas houdt zich intensief bezig met fundamentele vragen van de menselijke ervaring, waarbij zij thema's als liefde, identiteit, racisme, maar ook dood of verdriet centraal stelt in haar werk en daarmee direct aansluit bij de thematische keuzes van Edvard Munch. Miriam Cahn richt zich ook op de menselijke emotie, van een hulpeloze wanhoop en angst tot tomeloze agressie.

Werken van Edvard Munch in dialoog met andere kunst (2)

Edvard Munch, Im Dialog

Voor Peter Doig zijn de materialiteit in de schilderijen van Munch en de iconologie van de vervreemding van de mens zelf, een essentieel referentiepunt in de werken van de Noor. Ook de periode uit het oeuvre van de kunstenaars is zorgvuldig gekozen, zoals bij het werk van Baselitz uit de jaren 80 of het decennium in het werk van Tracey Emin, waarin de kunstenaar intensief met Munch omging en uiteindelijk haar nieuwste ontwikkeling maakte.

De dialoog richt zich vooral op het latere werk van Munch. De expositie volgt op de succesvolle Munch-tentoonstellingen in de ALBERTINA in 2003 en 2015 en wordt ruim ondersteund door het Munch Museet en het National Museum of Art, Architecture and Design (Oslo), evenals door andere internationale instellingen en privécollecties. De tentoonstelling is te zien tot en met 19 juni 2022. De expositie wordt ondersteund door een stevig boekwerk met een schat aan reproducties van het werk van Edvard Munch en van deelnemende kunstenaars. Het geheel bevat essays over Munch en alle kunstenaars.

Werken van Edvard Munch in dialoog met andere kunst (2) - 2
De schreeuw (naar Munch) , Andy Warhol, 1984, zeefdruk op board, 101,6 x 81,3 cm, collectie van Mikkel Dobloug, Foto: Kjell S. Stenmarch, © The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts; Beeldrecht, Wenen, 2021.

ISBN 978-3-7913-9052-9, “Edvard Munch, Im Dialog”, Antonia Hoerschelmann, Klaus Albrecht Schröder en Dieter Buchhart, Prestel Verlag, 2022, 280 pagina’s, € 32,90.

ALBERTINA Museum, Albertinaplatz 1, A-1010 Wenen, www.albertina.at.


Gerelateerde artikelen