Het magische karakter van David Zinn’s straatkunst

1 mei 2022

Het fenomeen van kunst op en langs de openbare straat is bij velen heel bekend. Veelal in de vormen van platte anamorfotische voorstellingen, die veel indruk maken op het langslopende publiek, worden automatisch driedimensionale objecten. Ze maken dan kennis met goochelkunst door een anamorfose: een merkwaardige perspectivisch getekende afbeelding, die telkens weer zorgt voor een magische opwinding en verbazing.

Het magische karakter van David Zinn’s straatkunst

Street Art

Alle tekeningen verdwijnen helaas weer na enkele regenbuien. Een andere vorm van straatkunst is de steeds meer voorkomende muurschilderingen in vormen van herkenbare beelden, fantasiebeelden en geometrische vor-men. Ook het fenomeen van trompe l’oeil wordt veel aangetroffen op grotere vlakken om die weer een aantrekkelijk aanzien te geven.

Met het boek “Street Art” brengt kunstenaar David Zinn een aantrekkelijke variant van straatkunst voor het voetlicht. David Zinn maakt geweldige kunstwerken als straatkunst die hij vervaardigt in krijt en houtskool op gevonden details als klinkers en stoeptegels binnen een stedelijke omgeving. Maar zijn buitengewone prestaties van de straattekeningen bestaan pas tot de volgende regenbui.

Dit boek bevat niet eerder gepubliceerde foto's van Zinns kleurrijke creaties die verbazingwekkend driedimensionaal lijken. De beminnelijke figuren zijn in de afgelopen twee jaar op straten over de hele wereld verzameld en hebben geulafdekkingen, metroperrons, straatlantaarns, -stenen en -tegels tot leven gebracht. Intussen zijn de prachtige originelen al lang verdwenen, maar in dit boek leven ze in groot formaat voort om lezers van alle leeftijden te verrassen en te inspireren. Gewone dingen langs de straat zijn al direct voor de kunstenaar simpele inspiratiebronnen. Een heel leuk kunstboek.

ISBN 978-3-7913-7951-7, “Street Art”, David Zinn, Prestel Verlag, 2022, 160 pagina’s, € 18.


Gerelateerde artikelen