De sextant bracht omvang van continenten in kaart

22 augustus 2017

Ruim 250 jaar geleden waren de contouren van de continenten, vaarroutes en obstakels nog niet gedetailleerd in kaart gebracht. Het varen over de wereldzeeën was een groot en zeer gevaarlijk avontuur. De komst van een redelijk nauwkeurig navigatie instrument bracht meer veiligheid en comfort voor de zeevaart. Dit optische instrument voor navigatie op zee en tegelijkertijd een instrument voor landmetingen werd al snel wereldwijd sextant genoemd.

De sextant bracht omvang van continenten in kaart

Sextant - Die Vermessung der Meere

Hoe dit optische instrument in de wereld kwam vertelt auteur David Barrie op een interessante, deskundige, begrijpelijke en vooral boeiende wijze in het nieuwe boek “Sextant - het in kaart brengen van wereldzeeën”. De uitgebreide rol van de sextant in de ontdekkingsgeschiedenis van land en routes is volgens de auteur op eenvoudige wijze begonnen door het aannemen van een wet in het jaar 1714 door het Britse parlement waarin aangegeven werd dat er een betrouwbaar navigatiesysteem moest worden ontwikkeld.

De sextant werd net als het anker een vertrouwd symbool voor de zeevaart. Het vaststellen van de juiste route door gebruik van de sextant is niet zo eenvoudig en vraagt een maatgerichte instructie en veel oefening. Op onderhoudende wijze verbindt de auteur het leven en belevenissen van bekende en onbekende wereldreizigers en ontdekkers aan het vorm en inhoud geven van de sextant als een uniek optisch instrument, waarvan er inmiddels vele varianten en uitvoeringen bekend zijn.

Het is een boek vol avonturen geworden. De lezer zit volledig in de verhalen uit de praktijk van zeemannen, die soms onder barre omstandigheden de route op zee moeten zoeken en doorgeven aan de kapitein en anderen op het schip. Het geheel is een fascinerende mengeling van wetenschap en heldendaden en tegelijkertijd een liefdesverklaring aan de zee. De auteur bespreekt in een geïllustreerde bijdrage de historische voorlopers voor het vaststellen van de positie op zee en laat de principiële opbouw van een sextant zien.

Daarna volgen de vele reisverhalen met de fascinerende belevenissen rondom het bepalen van de route en de gebruikte instrumenten, tezamen met aandacht voor alle andere bijzondere historische ontdekkingen en uitvindingen. Het boek sluit af met een beeld over de ontwikkelingen in de navigatie en plaatsbepaling na de sextant. Pas in de eerste periode van de 70-er jaren van de vorige eeuw werden de eerste ontwikkelingen van de GPS bekend gemaakt. Een verklarende woordenlijst, een literatuuroverzicht en een trefwoordenlijst maken de leerzame publicatie compleet.

ISBN 978-3-492-40612-3, “Sextant - Die Vermessung der Meere”, David Barrie, Piper Verlag, 2017, 352 pagina’s.


Gerelateerde artikelen