De toverlantaarn te kijk in het tinnen figuren museum

23 januari 2018

Het Nationaal Tinnen Figuren Museum is op 10 mei 1985 geopend en is gevestigd in het oude stadhuis van Ommen. De eigen collectie van het museum bestaat uit meer dan 100.000 tinnen figuren in allerlei vormen en maten. Een bijzondere collectie oude papieren figuren en grote collecties moderne figuren van composietmateriaal, aluminium en kunststof zijn te bewonderen. De wereld van tinnen figuren lijkt op de echte wereld maar ze zijn dan wel slechts 30 mm hoog.

De toverlantaarn te kijk in het tinnen figuren museum

Nationaal Tinnen Figuren Museum

De kern van de museumcollectie bestaat uit cultuurhistorische figuren. Het museum organiseert ook aantrekkelijke thema exposities. Tot en met 4 maart 2018 presenteert het Nationaal Tinnen Figuren Museum een expositie met toverlantaarns. Volgens historici is de toverlantaarn in het jaar 1659 uitgevonden en gebouwd door Christiaan Huygens.

Hij noemde zijn uitvinding een schriklantaarn en gebruikte dit speeltje op feestelijke avonden. Hij schreef er geen verhandeling over. Omdat toeschouwers aanvankelijk niet begrepen waar de kleurige beelden vandaan kwamen werden de eerste projectoren daarom toverlantaarns genoemd.

De toverlantaarn te kijk in het tinnen figuren museum - 2 De toverlantaarn te kijk in het tinnen figuren museum - 3 De toverlantaarn te kijk in het tinnen figuren museum - 4
Deze antieke toverlantaarn is te zien in Ommen.

De toverlantaarn was een groot succes in de 17e en 18e eeuw en verscheen ook in diverse uitvoeringen. In de expositie worden ruim 130 projectie-apparaten uit vele landen getoond. Tezamen met de bijbehorende glasplaatjes en verhalen is er heel wat te zien. Er staan ook voorstellingen gepland. Kijk op de website voor de actuele gegevens en openingstijden.

Nationaal Tinnen Figuren Museum, Markt 1, NL-7731 DB Ommen, www.tinnenfigurenmuseum.nl.


Gerelateerde artikelen