De wondere wereld van het zichtbare licht

15 november 2015

Vanuit zijn enorme ervaring met licht en de veelzijdige fenomenen en praktische toepassingen ervan, heeft wetenschapper en auteur William L. Wolfe een uiterst interessant boek over het licht en optica geschreven. De wijze van het beschrijven van de diverse onderwerpen uit de wereld van het verschijnsel licht maken dit boek geschikt voor het gebruik door studenten, onderzoekers en door geïnteresseerden in de eigenschappen van licht en optica. Met de inhoud van dit lees- en studieboek deelt hij zijn voorliefde voor het wonder van licht, zien en waarnemen met de lezer en de bezitter ervan.

De wondere wereld van het zichtbare licht

Optics Made Clear

De antwoorden op vragen als: “Waarom is de lucht blauw?”, “Waarom is de zonsondergang rood” en “Is er echt sprake van opwarming van de wereld?”, zullen lezers prikkelen om het boek diepgaand te bestuderen. Ook geeft de auteur gedetailleerde behandelingen over bijvoorbeeld spiegels, prisma’s, de verrekijker, de telescoop, de microscoop, de camera, de laser en de spectrometer. Het boek is verdeeld in vijf gedeelten. In het eerste gedeelte bespreekt de auteur de principes en eigenschappen van licht en beschrijft licht als een golfbeweging en als een beweging van deeltjes: fotonen. In het tweede gedeelte worden tientallen componenten en instrumenten in relatie tot het gebruik van licht besproken.

In dit gedeelte worden ook de opbouw, werking en de eigenschappen van het oog op een frisse wijze uitgelegd. Het derde gedeelte beschrijft het licht als natuurverschijnsel. Sommige verschijnselen vinden wij mooi en andere spontaan verschijnende flitsen, zoals die van de bliksem, boezemen angst in. De verklaring van de blauwe hemel is boeiend om te weten. Het broeikas effect is door de auteur op een duidelijke wijze van een uitleg voorzien. Het vierde deel beschrijft diverse hoogwaardige systemen en innovatieve optische apparaten, die hun werking sterk ontlenen aan moderne ontwikkelingen op het gebied van licht en fotonica, zoals de lasergyroscoop en de optische apparatuur op het Marsvoertuig en nog veel meer innovaties in ondermeer nachtkijkers, beeldschermen, multimedia, forensisch en medisch onderzoek en in de moderne geneeskunde.

In het vijfde deel bespreekt de auteur een aantal kritische aspecten en factoren die de grondslag vormden voor de geboekte resultaten en die de basis kunnen vormen voor nieuwe resultaten. Door fundamenteel onderzoek kunnen we volgens de auteur nog rekenen op spectaculaire bruikbare noviteiten. Het zeer informatieve boek met aandacht voor veel interessante onderwerpen uit de wereld van optische waarnemingen sluit af met een verklarende begrippenlijst.

ISBN 0 8194 6307 8, “Optics Made Clear”, William L. Wolfe, SPIE Press, 2007, 264 pagina’s.


Gerelateerde artikelen