Den Haag is in 2023 de stad van Maurits Cornelis Escher (3)

4 januari 2023

De opvallende werken van duo Gijs Van Vaerenbergh ligt op het snijvlak van kunst en architectuur. Arnout Van Vaerenbergh en Pieterjan Gijs (beiden Leuven, 1983) vonden elkaar tijdens hun studie Architectuur aan de KU Leuven in hun zoektocht naar een nieuwe beleving van de ruimte. In de derde tentoonstelling staat centraal de kunst van de leraar en ontdekker van Escher: Samuel Jessurun de Mesquita. Onder de titel “De ontdekker van Escher: Samuel Jessurun de Mesquita” vindt deze tentoonstelling plaats van 18 februari 2023 tot en met 1 oktober 2023 in Escher in Het Paleis.

Den Haag is in 2023 de stad van Maurits Cornelis Escher (3)

Kunstmuseum Den Haag en Escher in Het Paleis

Deze talentvolle kunstenaar en graficus was leraar grafische technieken aan de School voor Bouwkunde en Sierende Kunsten. Wanneer Escher daar begint aan een studie bouwkunde, krijgt De Mesquita zijn grafische werk onder ogen. Hij is daar zo van onder de indruk dat hij Escher kan overtuigen over te stappen naar zijn vakgebied. Escher ontwikkelt zich vervolgens tot een meesterlijke graficus en de twee krijgen zowel een artistieke als persoonlijke band voor het leven.

Hun artistieke voorkeuren komen deels overeen, maar de eigen structuur en signatuur in de kunst van De Mesquita is duidelijk waarneembaar en aantrekkelijk. Er zijn wonderlijke vergelijkingen te zien. De vierde tentoonstelling gaven de organisatoren de titel “Net als Escher” (3 november 2023 tot en met 24 maart 2024 in Escher in Het Paleis).

Den Haag is in 2023 de stad van Maurits Cornelis Escher (3) - 2 Den Haag is in 2023 de stad van Maurits Cornelis Escher (3) - 3 Den Haag is in 2023 de stad van Maurits Cornelis Escher (3) - 4
Impressie van een ruimtelijke installatie en prenten aan de muur in de zaal Architectuur in de tentoonstelling “Escher - Andere wereld” door Gijs Van Vaerenbergh.

Het museum biedt met deze tentoonstelling een bont kunstbuffet aan werk van hedendaagse kunstenaars en ontwerpers, dat laat zien dat de door Escher geliefde thema’s, als eeuwigheid, oneindigheid, illusies, spiegelingen, metamorfoses en herhalingen, nog steeds volop worden omarmd. Voor alle liefhebbers van de kunst van Escher een unieke mogelijkheid om op meerdere manieren te genieten van zijn tijdloze kunstjuwelen en om veelvuldig Den Haag te bezoeken. Bron: persbericht Kunstmuseum Den Haag.

Kunstmuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41, 2517 HV Den Haag, www.kunstmuseum.nl.

Escher in Het Paleis, Lange Voorhout 74, 2514 EH Den Haag, www.escherinhetpaleis.nl.


Gerelateerde artikelen