Den Haag is in 2023 de stad van Maurits Cornelis Escher (2)

3 januari 2023

In “Escher: eeuwigheid en oneindigheid” is Eschers ontwikkeling als kunstenaar te volgen. Van zijn vroege houtsneden van personen, natuur en landschappen tot zijn revolutionaire vlakvullingen, metamorfoses, onmogelijke gebouwen en optische illusies. In het werk van Escher zijn thema’s als eeuwigheid en oneindigheid voortdurend herkenbaar en deze tentoonstelling maakt duidelijk hoezeer deze thema’s in zijn oeuvre zijn verweven.

Den Haag is in 2023 de stad van Maurits Cornelis Escher (2)

Escher in Het Paleis en Kunstmuseum Den Haag

In de tweede tentoonstelling, getiteld “Escher - Andere wereld”, (18 februari 2023 - 10 september 2023 in het Kunstmuseum Den Haag), stappen bezoekers werkelijk in de ontwerp wereld van Escher. In deze tentoonstelling beleef je het werk van Escher als nooit tevoren. Zijn beroemde prenten, waarin optische illusies, onmogelijke architectuur, reflectie en natuur centraal staan, worden hier gecombineerd met spectaculaire installaties van het Belgische kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh.

De wisselwerking tussen Eschers prenten en de ruimtelijke installaties van Gijs Van Vaerenbergh creëert zowel een unieke beleving als een uitdieping van Eschers werk. Zijn prenten zijn het resultaat van een ongekend talent, maar ook van een haast obsessieve toewijding aan het grafische vak. Zijn oeuvre is, net als dat van het kunstenaars duo Gijs Van Vaerenbergh, een verkenning van de grenzen van ruimte, landschap, perspectief en illusie. Waar Escher dit doet op papier, doet Gijs Van Vaerenbergh dit door zijn ruimtelijke installaties.

Voor deze tentoonstelling, waarin een doorsnede van het oeuvre van M.C. Escher centraal staat, bedacht Gijs Van Vaerenbergh ruimte vullende interventies die met een hedendaagse blik naar het werk van graficus Escher kijken. De ingrepen bestaan uit sculpturale associaties met onder meer lichtheid en zwaarte, tijdelijkheid en eeuwigheid, onmogelijke architectuur en oneindigheid als thema’s die tevens centraal staan in het fascinerende werk van Escher. (Wordt vervolgd).

Escher in Het Paleis, Lange Voorhout 74, 2514 EH Den Haag, www.escherinhetpaleis.nl.

Den Haag is in 2023 de stad van Maurits Cornelis Escher (2) - 2 Den Haag is in 2023 de stad van Maurits Cornelis Escher (2) - 3 Den Haag is in 2023 de stad van Maurits Cornelis Escher (2) - 4

Kunstmuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41, 2517 HV Den Haag, www.kunstmuseum.nl.


Gerelateerde artikelen