Den Haag is in 2023 de stad van Maurits Cornelis Escher (1)

2 januari 2023

Door samenwerking tussen Kunstmuseum Den Haag en Escher in Het Paleis is in het kader van de viering van de 125e geboortedag van de wereldberoemde kunstenaar Maurits Cornelis Escher (1898-1972) in 2023 Den Haag in dat jaar benoemd als de stad van M.C. Escher. Kunstmuseum Den Haag en Escher in Het Paleis zijn twee aparte stichtingen, die nauw met elkaar zijn verbonden door hun kunstcollecties met werken van M.C. Escher.

Den Haag is in 2023 de stad van Maurits Cornelis Escher (1)

Kunstmuseum Den Haag en Escher in Het Paleis

Op allerlei vlakken werken deze organisaties samen, van beheer en behoud van de collecties, ontsluiting van kennis over Escher tot aan het maken van tentoonstellingen. In het jubileumjaar 2023 vinden er zelfs vier tentoonstellingen plaats, waarvan er één zelfs doorloopt tot in maart 2024. Van optische illusies en onmogelijke architecturale constructies tot en met natuurgetrouwe landschappen zijn te zien en te ontdekken in het fascinerende en magische werk van M.C. Escher.

Vogels die in vissen veranderen, water dat omhoog stroomt of twee handen die elkaar tekenen. Op meesterlijke wijze transformeert M.C. Escher een blanco vel papier tot zijn eigen oneindige werelden, waarin hij speelt met de visuele perceptie van de kijker. Zijn virtuoze metamorfoses en regelmatige vlakverdelingen verwonderen en inspireren bezoekers en kunstenaars, die zijn wereldwijd georganiseerde tentoonstellingen bezoeken.

Met vier tentoonstellingen in het Kunstmuseum en Escher in Het Paleis, plus tal van activiteiten met culturele partners, ondernemers, scholen en wijken in de stad is Den Haag in 2023 de stad van Escher. Tijdens het jubileumjaar zullen bovendien meerdere gebouwen in het centrum van de stad worden aangekleed in Escherstijl. Als eerste tentoonstelling staat “Escher: eeuwigheid en oneindigheid” tot en met 12 februari 2023 in Escher in Het Paleis op het programma. (Wordt vervolgd).

Den Haag is in 2023 de stad van Maurits Cornelis Escher (1) - 2 Den Haag is in 2023 de stad van Maurits Cornelis Escher (1) - 3 Den Haag is in 2023 de stad van Maurits Cornelis Escher (1) - 4

Kunstmuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41, 2517 HV Den Haag, www.kunstmuseum.nl.

Escher in Het Paleis, Lange Voorhout 74, 2514 EH Den Haag, www.escherinhetpaleis.nl.


Gerelateerde artikelen