Duane Hanson werkt tussen fantasieën en werkelijkheid (1)

9 februari 2019

Kunstenaar Duane Hanson kan door zijn levensechte sculpturen iedereen geheel op het verkeerde been zetten. Zijn perfecte figuren zijn indrukwekkend echt en kunnen zo in het “echte” leven worden ingepast, zonder dat wij het visuele bedrog merken. Zijn werk was te gast in de ertshal van de voormalige staalfabriek Völklinger Hütte in Völklingen (Saarland). De expositie onder de titel “Duane Hanson: Sculptures of the American Dream” was heel succesvol en leverde bovendien een prachtige dikke catalogus op.

Duane Hanson werkt tussen fantasieën en werkelijkheid (1)

Duane Hanson: Sculptures of the American Dream

Het hyperrealistische werk van Duane Hanson (1925-1996) is daarin op groot formaat afgebeeld en uitgebreid beschreven in essay’s, die overigens ruim geïllustreerd zijn met foto’s waarop Duane Hanson aan het werk is aan zijn modellen en sculpturen. In de museumwinkel en via de website www.voelklinger-huette.org is dit kunstboek en meerdere catalogi tegen aantrekkelijke kortingen te koop. Let op: de voorraad is beperkt. Met dit kunstboek heeft elke kunstliefhebber een uniek boek in bezit met werken van de Amerikaanse kunstenaar die de basis legde voor de ontwikkelingen van het hyperrealisme in de vormende en beeldende kunst.

Duane Hanson werkt tussen fantasieën en werkelijkheid (1) - 2 Duane Hanson werkt tussen fantasieën en werkelijkheid (1) - 3
Catalogi van andere succesvolle tentoonstellingen.

Sinds 1994 is het industriële complex door UNESCO aangewezen als werelderfgoed en heeft een sanering plaatsgevonden door gevaarlijke en afvalstoffen te verwijderen of te isoleren. Het complex telde ooit zes actieve hoogovens en noemt zich nu Europees Centrum voor Kunst en Industriecultuur. Völklingen maakt deel uit van de Europese Route voor Industrieel Erfgoed. Met de hyperrealistische sculpturen brengt Duane Hanson een ode aan de manier waarop de typische Amerikaanse levenswijze invulling geeft aan de “Amerikaanse droom”, voorzover die droom nog echt bestaat en nog herkenbaar is in het openbare leven. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-7757-1938-4, “Duane Hanson: Sculptures of the American Dream”, Thomas Buchsteiner en Otto Letze, Hatje Cantz Verlag, 2007, 192 pagina’s.


Gerelateerde artikelen