Honderd jaar Bauhaus staat centraal in kunstactiviteiten (3)

29 januari 2019

Werken van Oskar Schlemmer, Xanti Schawinsky en Andor Weininger uit de toneelwerkplaats in Bauhaus verrassen de bezoekers van de tentoonstelling. Voor Oskar Schlemmer was juist de dans een uitdaging voor zijn kunstzinnige onderzoeken en het doen van bewegings- en ruimte-experimenten in relatie tot onder meer de verhouding tussen de ruimte op het toneel tot de vormen en kleuren.

Honderd jaar Bauhaus staat centraal in kunstactiviteiten (3)

Bauhaus und Amerika. Experimente in Licht und Bewegung

Lang voordat kunststromingen, als lichtkunst, kinetische kunst en op-art in de 50-er en 60-er jaren populair werden, waren er meerdere Bauhaus-kunstenaars bezig met het thema Licht en Beweging als integraal bestanddeel van de kunst, zoals de kunstenaar László Moholy-Nagy. Ook de kunstenaar Josef Albers mag gezien worden als een actieve voorbereider voor op-art door zijn verhandelingen over optica en waarneming en zijn kunstwerken met bekende wiskundige basisvormen en zijn keuze van kleuren.

Zijn belangrijkste bijdragen zijn dan ook ontstaan tijdens zijn verblijf in de VS. In de tentoonstelling is kunst aanwezig van zijn leerlingen Julian Stanczak, Richard Anuszkiewicz en Sue Fuller. Ook voor de illusionistische lichtkunst heeft Albers veel betekend. In werk van Robert Irwin en James Turrell wordt dat duidelijk gedemonstreerd.

Honderd jaar Bauhaus staat centraal in kunstactiviteiten (3) - 2 Honderd jaar Bauhaus staat centraal in kunstactiviteiten (3) - 3 Honderd jaar Bauhaus staat centraal in kunstactiviteiten (3) - 4

De opstellingen in het museum tonen heel duidelijk hoe Bauhaus en de Amerikaanse voortzetting ervan meerdere Duitse en Europese kunstenaars in 50-er jaren hebben kunnen beïnvloeden met de uitingen van moderne kunst, zoals de kunst van Barbara Kasten, Tauba Auerbach, Daria Martin, Johanna Reich en Marcel Dzama. De viering van “100 jaar Bauhaus in het westen” wordt begeleid door een interessante catalogus met een schat aan achtergrondartikelen en afbeeldingen van getoonde kunstwerken in de ruim opgezette expositie in Münster.

ISBN 978-3-7356-0560-3, “Bauhaus und Amerika. Experimente in Licht und Bewegung”, Tanja Pirsig-Marshall en Kristin Bartels, Kerber Verlag, 2018, 272 pagina’s.

LWL-Museum für Kunst und Kultur, Domplatz 10, D-48143 Münster, www.lwl-museum-kunst-kultur.de, www.bauhaus-amerika.de.


Gerelateerde artikelen