Honderd jaar Bauhaus staat centraal in kunstactiviteiten (1)

27 januari 2019

Het Bauhaus is inmiddels een magisch begrip dat internationaal staat voor creativiteit, durf, vooruitgang, vernieuwend en inspirerend. Bauhaus is een kunststroming met internationale wortels en uitstraling. Bauhaus is meer dan het gebouwde manifest of een iconisch design uit het oosten van Duitsland. Met zijn innovatieve opzet en het wegnemen van de strenge grenzen tussen de beeldende, uitvoerende en toegepaste kunsten heeft het overheidsinstituut Bauhaus talrijke kunstenaars een kans geboden zich te ontwikkelen tot kunstenaars van de moderne kunst. En dat is gelukt!

Honderd jaar Bauhaus staat centraal in kunstactiviteiten (1)

Bauhaus und Amerika. Experimente in Licht und Bewegung

Het “concept” en “systeem” heeft zich razend snel kunnen verspreiden over delen van de wereld en zich internationale kunnen vestigen in voor de kunst belangrijke steden. Met de expositie “Bauhaus und Amerika. Experimente in Licht und Bewegung” (t/m 10 maart 2019) in het LWL - Museum voor Kunst en Cultuur in het Duitse Münster verkent ook dit museum haar grenzen in het expositiebeleid en de waardering van haar bezoekers. Bewust is de blik gericht op de rond 1930 naar Amerika gereisde Bauhaus-kunstenaars en concentreert zich daarbij op de tot nu toe weinig gegeven aandacht voor de uitgevoerde licht- en bewegingsexperimenten binnen het oorspronkelijke concept van de toen in het oosten ontstane Bauhaus-cultuur.

Aan het totale programma in het kader van het herdenkings- en aandachtevenement “100 jaar Bauhaus” is het begrip “in het westen” toegevoegd. Met meer dan 150 werken uit de gebieden schilderkunst, sculptuur, fotografie en film geeft het museum een beeld van de kunstzinnige uitingen van meer dan 50 kunstenaars. De expositie in Münster is een mooie opstap en introductie tot de vele nationale en internationale activiteiten. (Wordt vervolgd).

Honderd jaar Bauhaus staat centraal in kunstactiviteiten (1) - 2 Honderd jaar Bauhaus staat centraal in kunstactiviteiten (1) - 3 Honderd jaar Bauhaus staat centraal in kunstactiviteiten (1) - 4

ISBN 978-3-7356-0560-3, “Bauhaus und Amerika. Experimente in Licht und Bewegung”, Tanja Pirsig-Marshall en Kristin Bartels, Kerber Verlag, 2018, 272 pagina’s.

LWL-Museum für Kunst und Kultur, Domplatz 10, D-48143 Münster, www.lwl-museum-kunst-kultur.de, www.bauhaus-amerika.de.


Gerelateerde artikelen