Johann Wolfgang von Goethe inspireerde ook Heinz Mack (3)

15 januari 2019

De catalogus en tevens referentieboek van een fictieve ontmoeting tussen Goethe en Mack mag door de omvang, de teksten en de afbeeldingen zeker een studieboek genoemd worden voor docenten, studenten en zelfstuderenden in richtingen als zien, waarnemen, kleur en kunst, in relatie tot Goethe’s zintuiglijke ervaringen met tijd, ruimte, licht en beweging. Eigen teksten van Goethe zijn regelmatig aangegeven. Die geven inhoudelijk een persoonlijk karakter aan de beschrijvingen in het boek over de ontwikkelingen in de opbouw van zijn ervaringen, zijn kennis en de inhoud van zijn studieboek “Zur Farbenlehre” uit 1810.

Johann Wolfgang von Goethe inspireerde ook Heinz Mack (3)

Taten des Lichts - Mack & Goethe

Het tweetalige (E en D) studieboek bevat na een voorwoord, een uitgebreide geïllustreerde inleiding en vijf herkenbare hoofdstukken waarin bepaalde aspecten in het leven en werk van zowel Goethe als van Mack gedetailleerd zijn behandeld in helder taalgebruik en met toelichtingen op diverse historische beschrijvingen. Alles beschreven door wetenschappers met aandacht voor alle kennisniveaus bij bezoekers van de tentoonstelling en lezers van de fascinerende catalogus en studieboek.

De samenstellers van de catalogus kozen voor een indeling met hoofdstukken als “Licht als kleur”, “Licht en schaduw”, “Licht en beweging”, “Structuur en archi-tectuur” en “Inspiratie Azië”. Het boek bevat meerdere afbeeldingen met werk van andere kunstenaars, de tekst van een lang interview met Heinz Mack, de compacte biografiën van beide hoofdrolspelers en twee prachtige groot formaat afbeeldingen. Een rijk studieboek dat niet mag ontbreken in bibliotheken en privécollecties.

Johann Wolfgang von Goethe inspireerde ook Heinz Mack (3) - 2 Johann Wolfgang von Goethe inspireerde ook Heinz Mack (3) - 3 Johann Wolfgang von Goethe inspireerde ook Heinz Mack (3) - 4
Liefhebbers van het werk en prestaties van de grote meester van een specifieke zintuiglijke kleurenleer zullen zich zeker kunnen verdiepen in de vele beschikbare postzegels.

ISBN 978-3-7757-4407-2, “Taten des Lichts - Mack & Goethe”, Barbara Steingieβer, Hatje Cantz Verlag, 2018, 480 pagina’s.

Goethe-Museum Schloss Jägerhof, Jacobistrasse 2, D-40211 Düsseldorf, www.goethe-museum.com.


Gerelateerde artikelen