Een ode aan M.C. Escher in de graanakkers van ’t Bildt

12 januari 2019

Een jarenlange wens van beeldendkunstenaar Henk Rusman uit Oudebildtzijl is in 2018 in vervulling gegaan. Zijn project in de graanakkers van ’t Bildt (in Friesland) kreeg grote internationale bekendheid en waardering door het unieke karakter van de combinatie tussen geometrische kunst en levende natuur. Ter gelegenheid van het project Leeuwarden - Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018 brachten acht kunstenaars, waaronder kunstenaar Henk Rusman, een ode aan M.C. Escher met grootschalige wetmatige structuren in de enorme graanakkers van ’t Bildt.

Een ode aan M.C. Escher in  de graanakkers van ’t Bildt

In de periode van de groei van het graan, waarin ook de grote expositie met het artistieke werk van M.C. Escher werd getoond in het Fries Museum, wisten kunstenaars samen met akkerbouwers acht fascinerende graantekeningen op verschillende akkers te realiseren. De werken hadden afmetingen die varieerden tussen 75 x 75 meter tot ruim 110 x 110 meter. Voor het bestuur van de Stichting Ars et Mathesis aanleiding om daaraan haar steentjes bij te dragen door onder meer het uitdragen van het project op haar website, het presenteren van het uitgevoerde project op de bekende Ars et Mathesisdag 2018 en door het uitgeven van de interessante publicatie “Ode aan M.C. Escher op ‘t Bildt".

Een ode aan M.C. Escher in  de graanakkers van ’t Bildt - 2 Een ode aan M.C. Escher in  de graanakkers van ’t Bildt - 3 Een ode aan M.C. Escher in  de graanakkers van ’t Bildt - 4
Ode aan M.C. Escher op ’t Bildt verscheen als extra publicatie van Ars et Mathesis voor haar 7e lustrum. Afbeeldingen: Wiskunstige tekening in een graanakker van ‘t Bildt, Henk Rusman, 2018, foto: Wiersma DroneFly (li); Wiskunstige constructie in een graanakker van ’t Bildt, Marco Goldenbeld, 2018, foto: Wiersma DroneFly (re).

De inhoud van de publicatie is samengesteld door Klaas Lakeman. Op de voorzijde van deze publicatie is het ontwerp van Henk Rusman in wording te zien. Samensteller Klaas Lakeman laat de lezers ook door meerdere werkfoto’s kennismaken met voorbereidende werkzaamheden en met een aanvang van oogstwerkzaamheden. Bij de publicatie verscheen een set van acht foto’s gemaakt met een drone.


Gerelateerde artikelen