Johann Wolfgang von Goethe inspireerde ook Heinz Mack (1)

13 januari 2019

In het Goethe-Museum Düsseldorf vond vorig jaar over een periode van ruim zes maanden een unieke tentoonstelling plaats onder de titel “Taten des Lichts - Mack & Goethe”. Aan de basis van deze fascinerende tentoonstelling en machtig mooie begeleidende catalogus stond onder meer centraal een citaat van Johann Wolfgang von Goethe uit de publicatie Kleurenleer uit 1810: “De kleuren worden veroorzaakt door het licht”.

Johann Wolfgang von Goethe inspireerde ook Heinz Mack (1)

Taten des Lichts - Mack & Goethe

Het Goethe-Museum, het personeel en directeur prof. dr. Christof Wingertszahn zijn uitermate trots op deze geslaagde en bij bezoekers zeer gewaardeerde tentoonstelling waarin de denkwereld van Goethe (1749-1832) en het werk van lichtkunstenaar en mede-oprichter van de kunstenaarsgroep ZERO, Heinz Mack (geb.1931), met elkaar in verbinding werden gebracht. Er werden verrassende parallellen getoond tussen het baanbrekende historische werk op het gebied van kleur en visuele waarneming van Goethe en het werk van de avantgardist Mack.

Het museum toonde meerdere nog nooit getoonde kunstwerken van Mack in een museaal contrast met vele originele, leerrijke en verbazingwekkende tekeningen, schetsen en voorwerpen van de kleurenpionier en wetenschapper Goethe. De meeste werken van Goethe kwamen uit de eigen museumcollectie en waren aangevuld met werken uit verzamelingen in Weimar, Dresden en Wenen.

Johann Wolfgang von Goethe inspireerde ook Heinz Mack (1) - 2
De meest bekende kleurencirkel van Goethe, die hij bedacht en vervaardigde in november 1809.

De tentoonstelling bracht voor het Goethe-Museum een zeldzame mogelijkheid om grote delen uit de eigen collectie in de kleurrijke ambiance van het spel van licht, kunst en kleur op een grootse wijze aan de bezoekers te tonen. De betoverende show van creatieve uitingen van Goethe en Mack is helaas beëindigd, maar liefhebbers van kleur en licht verwerkt in kunst en experimenten kunnen langdurig genieten van de catalogus met unieke inhoud. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-7757-4407-2, “Taten des Lichts - Mack & Goethe”, Barbara Steingieβer, Hatje Cantz Verlag, 2018, 480 pagina’s.


Gerelateerde artikelen