Met experimenteren krijgen kinderen inzicht in illusies (2)

11 januari 2019

Elk specifieke gedeelte van ons visuele systeem is verantwoordelijk voor een gedeeltelijke invulling van het geheel. In de box hebben de samenstellers een variatie uit de grote hoeveelheid aan uitvoeringsvormen van optische illusies samengebracht.

Met experimenteren krijgen kinderen inzicht in illusies (2)

Die Forscherkiste Optische Illusionen

Met het materiaal en de inhoud van het informatie- en instructieboekje ervaren jongeren en volwassenen de verschijnselen van lichtbreking, de eigenschap van onze hersenen om halve beelden samen te voegen tot volledige beelden, het ontstaan van kleurrijke patronen bij draaiende schijfjes met zwart-wit patronen, een lopende hond door het heen en weer verschuiven van een transparant rasterpatroon over een patroon van een met streepjes getekende hond. 3D tekeningen kunnen op eenvoudige wijze worden getekend.

Met experimenteren krijgen kinderen inzicht in illusies (2) - 2
Een variatie op de bekende Ponzo-illusie (1911). Met de creatieve uitvoering van deze geometrische illusie wordt de vraag aan de kijker gesteld: “Welke detective is groter?” In het algemeen wordt de rechtse detective aangewezen als de grootste ‘persoon’. Een liniaal moet echter uitkomst bieden aan het oplossen van deze waarnemingsillusie. De kijker wordt namelijk optisch bedrogen. Een erg leuk starters proefje!

Meerdere optische verschijnselen die wij het predikaat illusie geven komen gewoon in de natuur voor. Andere vormen ontstaan door ze bewust zo te ontwerpen dat er sprake is van optisch bedrog of een optische verwisseling. In het boekje maken we kennis met kiepfiguren, kleurenillusies en grootte-illusies. Interessant is het fenomeen van nabeelden waarmee merkwaardige beeldveranderingen worden ontdekt. Er zijn twee proefjes beschikbaar. Het boekje eindigt met illusies van beweging en met de blinde vlek.

EAN 401-9631-15034-9, “Die Forscherkiste Optische Illusionen”, The Purple Cow, Franzis Verlag, 2018, experimenteerbox leer- en instructieboekje, 27 pagina’s.


Gerelateerde artikelen