Museum No Hero brengt de kunst op een speciale manier (2)

9 januari 2019

De expositie laat bezoekers het effect zien van het gebruik van verschillende ondergronden en kleurstellingen op de werken. Van een deel van de kunstwerken is een compacte “voelstaal” gemaakt om met je handen te voelen wat je ogen al hebben gezien en hebben doorgegeven aan je hersenen. De derde expositie in het nieuw geopende Museum No Hero in Delden sluit aan bij de wereldwijd georganiseerde MeToo activiteiten.

Museum No Hero brengt de kunst op een speciale manier (2)

Museum No Hero in Delden

Met de expositie #MeToo (t/m 17 februari 2019) richt het museum aandacht op de hedendaagse ontwikkelingen en meningen over vrouwelijk naakt in de kunst aan de hand van 16 schilderijen en 6 sculpturen uit de kunstverzameling van No Hero Foundation onder het algemene begrip: het menselijk naakt. Het museum geeft in haar toelichting op deze keuze de volgende extra tekst: “Een ontblote borst op een schilderij in de centrale hal van de Rechtbank Overijssel in Almelo werd zo aanstootgevend bevonden, dat het werd verwijderd. Het hing er al vijfentwintig jaar - schijnbaar zonder protest.

Worden we eindelijk wakker of is de samenleving aan het vertrutten? Wat heeft dit te betekenen voor dergelijke kunst in musea? Kan een kunstwerk getuigen van seksuele intimidatie?” Vanaf 24 februari 2019 staat de expositie “Women of Japan” gepland. De expositie toont de bezoeker driehonderd jaar geschiedenis van de vrouw in Japan aan de hand van meer dan vijftig objecten. Een expositie die direct aansluit op de #MeToo-expositie, waarover wordt gesproken in het museum en in de pers.

Museum No Hero brengt de kunst op een speciale manier (2) - 2
Dernier Rayon, 1896, Paul Chabas (1869-1937), in de expositie “#MeToo - Naakt in de kunst”, No Hero Foundation.

Bezoekers worden uitgenodigd om het museum te ondersteunen door No Hero-member te worden. Voor deze groep per-sonen en voor alle andere belangstellenden organiseert het museum kunstreizen, speciale bijeenkomsten in het bijbehorende restaurant en lezingen. Er is een audiotour in meerdere talen beschikbaar.

Museum No Hero, Hengelosestraat 2-4, 7491 BR Delden, www.museumnohero.nl.


Gerelateerde artikelen