Johann Wolfgang von Goethe inspireerde ook Heinz Mack (2)

14 januari 2019

Centraal in het Goethe-Museum staat het met veel zorg opgeslagen en regelmatig in delen getoonde erfgoed van Goethe’s materialen en objecten van zijn natuurwetenschappelijke experimenten op zoek naar de ideale verklaringen voor kleur, kleurenspectrum en kleureigenschappen. Een bijzonderheid in deze omvangrijke collectie zijn de materialen en instrumenten die Goethe gebruikte voor zijn optische experimenten, waarin licht en kleur de hoofdrollen vervulden.

Johann Wolfgang von Goethe inspireerde ook Heinz Mack (2)

Taten des Lichts - Mack & Goethe

De meeste onderdelen van de collectie zijn echter een replica van de overgebleven gebruikte instrumenten. Interessant zijn vooral de resultaten van zijn prismatische waarnemingen en zijn benadering van de basis van zien, waarnemen, benoemen en ordenen van kleuren. Door de keuze om het werk van Heinz Mack te combineren met het visuele levenswerk van Johann Wolfgang von Goethe krijgen beide kunstenaars de aandacht die zij werkelijk verdienen.

Bovendien heeft kunstenaar Mack zich zeker laten inspireren door de wijze waarop natuurwetenschapper Goethe kleur heeft gedefinieerd. Diverse tekeningen uit het basisboek over kleur, dat in 1810 verscheen, heeft Mack op zijn manier ontworpen en gerealiseerd met dezelfde gedrevenheid. Het is werkelijk oogstrelend om het werk van Goethe op een moderne manier terug te zien. Het hoofdstuk Licht en Beweging geeft daar een beeld van door de meerdere schetsen, tekeningen en zijn instrumenten.

Johann Wolfgang von Goethe inspireerde ook Heinz Mack (2) - 2 Johann Wolfgang von Goethe inspireerde ook Heinz Mack (2) - 3 Johann Wolfgang von Goethe inspireerde ook Heinz Mack (2) - 4
Liefhebbers van het werk en prestaties van de grote meester van een specifieke zintuiglijke kleurenleer zullen zich zeker kunnen verdiepen in de vele beschikbare postzegels.

Dit hoofdstuk bevat afdrukken van enkele kaarten uit het “Optische kaartenspel”, dat hij speciaal vervaardigde als bijlage bij de uitgave “Beyträge zur Optik” uit het jaar 1791. De set van speelkaart-afmetingen is voor een deel ingekleurd en bestaat uit 27 kaarten, die de lezers een beeld geven van resultaten van zijn prismatische proeven. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-7757-4407-2, “Taten des Lichts - Mack & Goethe”, Barbara Steingieβer, Hatje Cantz Verlag, 2018, 480 pagina’s.


Gerelateerde artikelen