Duitse serie illusiepostzegels is onlangs weer uitgebreid

26 september 2021

Op 2 september 2021 bracht de Duitse Post weer een frankeergeldige postzegel uit als aanvulling op het thema optische en visuele illusies op postzegels. Het is inmiddels de vijfde zegel in een 2 jaar geleden begonnen uitgifte van postzegels in dit verzamelthema. Een erg leuk initiatief dat bij PostNL nog nauwelijks is ontwikkeld.

Duitse serie illusiepostzegels is onlangs weer uitgebreid

Thema optische en visuele illusies op postzegels.

Optische illusies beïnvloeden bijna alle gebieden van het zien en waarnemen, van diepte, kleur en geometrische illusies tot schijnbare beeldbeweging. Hoe intens deze laatste vorm kan zijn, is te zien op de nieuw ontworpen postzegel in de serie "Optical Illusions". De visuele illusie van de beeldbeweging ontstaat wanneer de kijker van een statisch beeld ervan overtuigd is dat delen ervan zouden kunnen roteren, vloeien of flikkeren.

Als je de afbeelding op de postzegel nu van dichterbij bekijkt, zie je al snel dat het effect vooral optreedt als je je ogen over het onderwerp laat dwalen. Je zult nu snel merken dat het beeld vooral lijkt te flikkeren in de gebieden die momenteel niet scherp zijn afgebeeld.

De illusie wordt getriggerd door verschillend sterke contrasten in repetitieve, gedetailleerde patronen met verschillend gekleurde elementen die telkens met een verschillende snelheid aan de hersenen worden doorgegeven. Om deze reden wordt de visuele informatie verkeerd verwerkt en daarmee verkeerd geïnterpreteerd. Het fixeren op een bepaald gedeelte is lastig.


Gerelateerde artikelen