Filatelistische aandacht voor: Sir Isaac Newton (2)

22 september 2021

Al bij zijn geboorte was hij een halve wees door het overlijden van zijn vader. In Engeland was er net een burgeroorlog uitgebroken tussen de volgelingen van Karel I van het huis Stuart en de puriteinen. De oorlog eindigde in 1648. Koning Karel I werd voor het gerecht gebracht en onthoofd. In die roerige periode groeide Newton op als een eenzelvige en weetgierige jongen en in 1661 ging hij studeren aan het beroemde Trinity College in Cambridge.

Filatelistische aandacht voor: Sir Isaac Newton (2)

Newton had veel aandacht voor differentiaalrekening en optica.

Hij begon al snel de werken van Descartes aandachtig te lezen en te bestuderen. Eén van zijn docenten, de wiskundige en theoloog Isaac Barrow, stimuleerde Newtons aandacht voor differentiaalrekening en optica. In zijn jeugd en vooral in het jaar 1665 doet Newton een buitengewone reeks ontdekkingen op het gebied van wiskunde, gravitatietheorie en optica. Het is ook het jaar van de pest en Isaac Newton verblijft noodgedwongen op het platteland in het huis in Woolsthorpe.

Filatelistische aandacht voor: Sir Isaac Newton (2) - 2 Filatelistische aandacht voor: Sir Isaac Newton (2) - 3 Filatelistische aandacht voor: Sir Isaac Newton (2) - 4

In die bijzondere periode in zijn leven vormt zich de sage rondom Isaac Newton. Hier zou zich namelijk de geschiedenis hebben afgespeeld van de appel die uit de boom viel en die Newton inspireerde tot de verhandeling van de zwaartekracht. De appel is ook meerdere malen afgebeeld op postzegels over het werk van Isaac Newton.

Hij verdiepte zich intensief ook in andere onderwerpen, als in alchemie, natuurfilosofie en theologie. Newton behaalde zijn bachelordiploma in 1665 en in 1668 ontving hij zijn masterdiploma. Door het terugtreden van Isaac Barrow werd Newton benoemd als professor voor de leerstoel in de wiskunde aan het Trinity College en als hoogleraar aan de Universiteit Cambridge. (Wordt vervolgd).