Filatelistische aandacht voor: Sir Isaac Newton (1)

21 september 2021

Sir Isaac Newton behoort tot de groep van de grootste geleerden in onze geschiedenis van de wetenschap. Op het gebied van de wiskunde ontdekte hij onder meer de differentiaalrekening, de integraalrekening (gelijktijdig met Leibniz), het Binomium van Newton en ontwierp en construeerde een spiegeltelescoop.

Filatelistische aandacht voor: Sir Isaac Newton (1)

Sir Isaac Newton behoort tot de groep van de grootste geleerden.

In zijn hoofdwerk Philosophiae Naturalis Principia Mathematica uit 1687 beschreef Newton onder andere de zwaartekracht en de drie wetten van Newton, waardoor hij de grondlegger van de klassieke mechanica werd. Op het vlak van optica schreef hij het standaardwerk Opticks en ontwikkelde hij een theorie over kleuren, gebaseerd op het prisma, dat van wit licht een zichtbaar spectrum maakt.

Hij bestudeerde ook de snelheid van het geluid. Als hij echter de wens van zijn moeder zou vervullen zou hij zijn leven aan landbouw en veeteelt hebben gewijd. Het liep echter anders. Isaac Newton werd op 4 januari 1643 volgens Gregoriaanse kalender geboren in Woolsthorpe in het Engelse graafschap Lincolnshire. In de periode van zijn geboortejaar werd in Engeland nog de Juliaanse kalender gebruikt, waardoor voor de officiële geboortedatum 25 december 1642 werd aangehouden.

Filatelistische aandacht voor: Sir Isaac Newton (1) - 2 Filatelistische aandacht voor: Sir Isaac Newton (1) - 3 Filatelistische aandacht voor: Sir Isaac Newton (1) - 4

Voor de verzamelaars van postzegels nu al een bijzonder interessant aandachtspunt vanwege de verschillende notaties van het geboortejaar van Newton op postzegels. Zo gaf de Duitse Post op 14 januari 1993 ter gelegenheid van de aandacht voor de 350e geboortedag van Isaac Newton een heel mooie en technisch interessante zegel uit.

Het jaarboek van 1993 bevat de regu-liere zegel en de Duitse Post koos voor de eerste maal voor het laten ontwerpen en realiseren van een technisch en innovatief hoogstandje: een holografische weergave van de Newton-zegel in een gedrukte uitvoering van een 3dimensionaal hologram. (Wordt vervolgd).