Honderd jaar geleden werd het middel insuline ontdekt

13 september 2021

Tot in 1921 was de diagnose “diabetes type 1” een bericht waardoor de patient wist dat het leven snel zou gaan eindigen. De mensen stierven in de meeste gevallen na een relatief korte periode. De ontdekking van het hormoon insuline bracht een geweldige voortuitgang in de geneeskunde en voor personen met de diagnose diabetes (ook bekend onder de vroegere benaming suikerziekte) was er ineens weer een toekomst.

Honderd jaar geleden werd het middel insuline ontdekt

diabetes type 1

Dit jaar is er een feestelijke internationale aandacht voor het feit dat de ontdekking van het hormoon insuline 100 jaar geleden heeft plaatsgevonden in Canada. De vondst van insuline in 1921, door de Canadese onderzoeker Frederick Grant Banting en zijn assistent Charles Best, was toen baanbrekend en is vergelijkbaar met die van de antibiotica. Vanaf dat moment konden diabetici eindelijk levensverlengend behandeld worden.

Honderd jaar geleden werd het middel insuline ontdekt - 2 Honderd jaar geleden werd het middel insuline ontdekt - 3 Honderd jaar geleden werd het middel insuline ontdekt - 4

Voor de Nobelcommissie reden om adviezen te vragen over toekenning van de Nobelprijs. Bij de uiteindelijke ontdekking van insuline waren ook John James Rickard Macleod en zijn assistent James Bertram Collip betrokken. In 1922 vond het team van vier onderzoekers het definitieve gezochte eindresultaat.

De Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde werd in 1923 uiteindelijk uitgereikt aan de wetenschappers Frederick Banting en John Macleod voor de vondst van insuline voor de strijd tegen diabetes. De beide assisten werden verder niet genoemd en deelden niet mee in de eer. Banting deelde zijn deel van de toegekende Nobelprijs met zijn assistent Best. De Zwitserse Post bracht recent een postzegel en een fdc uit om het feestelijk gebeuren kracht bij te zetten. Voor postzegelverzamelaars een interessante uitgave.


Gerelateerde artikelen