Historische oogheelkunde is de basis voor nieuwe kennis

9 september 2021

Vanuit spelregels in het publieke domein is het mogelijk geworden om de oorspronkelijke publicatie “Die Augenheilkunde des Aëtius aus Amida” van J. Hirschberg (1843-1925), uitgegeven in 1899, als een complete reproductie op de markt te laten verschijnen. Daarmee is een uniek werk uit de wereld van zien en waarnemen beschikbaar voor professioneel gebruik en voor alle personen met interesse in de historische benaderingen en ontwikkelingen binnen de oogheelkunde.

Historische oogheelkunde is de basis voor nieuwe kennis

Die Augenheilkunde des Aëtius aus Amida

De auteur heeft voor het maken van zijn leerboek over de oogheelkunde gebruik gemaakt van een al in het jaar 1534 verschenen leerboek over oogheelkunde van de hand van Aëtius uit Amida in Mesopotanië. Dit leerboek ontstond voornamelijk vanuit de resultaten van een omvangrijke literatuurstudie en is geschreven in het Grieks. De leerstof, met bijbehorende verhandelingen, is vertaald in het Duits. De oorspronkelijke Griekse tekst is tevens in de reproductie afgedrukt.

Historische oogheelkunde is de basis voor nieuwe kennis - 2 Historische oogheelkunde is de basis voor nieuwe kennis - 3 Historische oogheelkunde is de basis voor nieuwe kennis - 4

Auteur Hirschberg geeft in een uitgebreide inleiding een beeld over het realiseren van de inhoud van dit unieke werk en zijn inspanningen rondom de vertaling ervan. Hij geeft lezers in zijn inleiding en korte biografie van Aëtius, die een opleiding als oogarts volgde. Opvallend voor de auteur is het ontbreken van informatie over het behandelen van staar. Het boek heeft een uitgebreide inhoudsopgave, waarin lezers snel de specifieke voorkeuren kunnen aflezen en vinden in het leerboek. De reproductie is een interessante aanvulling op de bestaande moderne studieboeken.

ISBN 978-1-1760-4833-1, “Die Augenheilkunde des Aëtius aus Amida”, J. Hirschberg, Verlag von Veit & Comp., 1899, herdruk van de oorspronkelijke uitgave uit 1899.