Eadweard Muybridge en de eerste bewegingsfotografie

26 oktober 2014

De Engelse fotograaf en wetenschapper Eadweard Muybridge (1830-1904) was een pionier in visuele studies naar de fysische bewegingen van mensen en dieren. Bovenstaande scène geeft een voorproefje van de duizenden fotografische opnamen van bewegende mensen en dieren, die hij met fotocamera’s voor zijn studie maakte en die zijn afgebeeld in een nieuwe dikke publicatie over zijn werk en bevindingen bij zijn vele baanbrekende experimenten.

Eadweard Muybridge en de eerste bewegingsfotografie

Eadweard Muybridge

Nadat de eerste foto’s en fotoapparaten werden gepresenteerd in de eerste helft van de 19e eeuw, was het Muybridge die in 1872 een complex systeem van serieopnamen van bewegende dieren maakte. Ook fotografeerde hij op grote schaal de bewegingen van mannen en vrouwen bij hun afgesproken activiteiten. Het geheel van deze studie is in het nieuwe boek met zijn studie naar de anatomie en beweging van mensen gecombineerd. Muybridge gebruikte vaak stereocamera’s voor het maken van toeristische opnamen voor het vullen van meerdere fotoboeken en het uitgeven van stereokaarten.

Het grootste deel van zijn leven woonde en werkte hij in de USA en deed daar de experimenten, waarvan de zichtbare resultaten tot op de dag van vandaag zeer waardevol zijn voor studiedoeleinden en voor fotoliefhebbers. Alle 781 platen van zijn studie “Animal Locomotion” uit 1887 zijn in de nieuwe publicatie afgedrukt. Een gedetailleerde chronologie werpt een bijzonder licht op deze geweldige pionier van de fotografie. De wijze waarop Muybridge zijn studie in beelden realiseerde maakt de publicatie extra waardevol voor bewegingsdeskundigen en voor studenten in de anatomie. Het is een boek om absoluut te bezitten en om er langdurig van te genieten.

ISBN 978-3-8365-0941-1, “Eadweard Muybridge”, Hans Christian Adam, Taschen Verlag, 2010, 804 pagina’s.


Gerelateerde artikelen