Edmond Locard (1877-1966)

28 oktober 2023

De Franse arts en pionier in het forensisch onderzoek Edmond Locard (1877-1966) was tevens een advocaat. Het “principe van Locard” is bekend in heel de wereld. Hij wordt ook wel genoemd als de “Sherlock Holmes van Frankrijk”. Hij beschreef het basisbeginsel van de forensische wetenschap met het gezegde “elke aanraking laat een spoor achter”. Dit werd de regel van Locard of het principe van Locard genoemd.

Edmond Locard (1877-1966)

Hij wordt ook wel genoemd als de “Sherlock Holmes van Frankrijk”.

Edmond Locard speelde een toonaangevende rol in de Europese en wereldwijde ontwikkeling van de forensische wetenschap, in het bijzonder die van de chemische sporenanalyse (ook wel de forensische chemie genoemd) en de analyse van sporen van microstof. Edmond was de zoon van natuurkundige en geoloog Arnould Locard (1841-1904) en Marie Gibert de Sennevières (1854-1932).

Hij behaalde zijn baccalaureaat op 17-jarige leeftijd en studeerde vervolgens rechten, geneeskunde en psychologie. Tijdens zijn studie geneeskunde overleed echter zijn leermeester, orthopedisch chirurg Ollier, waardoor hij genoodzaakt was een andere richting aan zijn studie te geven. Hij vond een nieuwe leermeester in Alexandre Laccassagne (1843-1924), professor gerechtelijke geneeskunde aan de universiteit te Lyon. In 1902 haalde hij zijn doctoraat in die specialiteit, waarna hij verbonden was aan het laboratorium van Laccassagne. Deze gaf Locard een niet onaanzienlijk deel taken in relatie tot de criminalistiek, aanvankelijk vooral omtrent het probleem van de identificatie van recidivisten.


Gerelateerde artikelen