Edvard Munch verrijkte de Universiteitsaula met kunst

17 februari 2015

Het 100-jarig bestaan van de Universiteit van Oslo in 1911 werd onder andere speciaal gevierd met een feestelijke opening van een nieuw gebouw op het terrein van de campus in het centrum van Oslo. Juist tijdens ons korte verblijf in Oslo was de aula speciaal opengesteld voor het Noorse publiek en de vele toeristen om kennis te maken met een groot aantal schilderwerken van de beroemde Noorse kunstenaar Edvard Munch (1863-1944).

Edvard Munch verrijkte de Universiteitsaula met kunst

Edvard Munch in Oslo

Hij won een competitie voor het ontwerpen en realiseren van een wanddecoratie in de centrale hal van de aula. Edvard Munch heeft in de periode van 1909-1916 gewerkt aan de kunstwerken. Omdat de competitie al in 1909 startte, was er bij Munch al een idee voor het complete kunstproject ontstaan. Na 2 onafgesloten competitie was de derde competitie een succes voor hem en ontving hij in 1911 de welverdiende opdracht van het universiteitsbestuur. De zeer grote werken symboliseren stevige grondvesten van Noorwegen, de Noorse bevolking en de cirkel van het leven.

Edvard Munch verrijkte de Universiteitsaula met kunst - 2 Edvard Munch verrijkte de Universiteitsaula met kunst - 3 Edvard Munch verrijkte de Universiteitsaula met kunst - 4
De zon is het centrale deel in Munch’s geschilderde cirkel van het leven (details uit een project van 11 unieke kunstwerken aan de wanden in de aula van de UiO - Universitetet i Oslo).

Op één van deze werken schilderde Edvard Munch een rotslandschap en een fjord, en een vertellende vissersman met een rode muts zittend op een rots naast een zeer oude boom. Drie zeer brede schilderwerken zijn aan de zijkanten aangevuld met telkens vier smallere kleurrijke werken, waarin de kleur geel een hoofdrol vervuld. Elk schilderwerk is uitgebreid voorzien van een toelichting. De gebouwen op het terrein van de internationaal gewaardeerde Universiteit Oslo zijn een bezoek en foto's meer dan waard.


Gerelateerde artikelen