Een idee ontwikkelde zich als centrum voor de kunst

13 februari 2015

Nieuwe media zijn inmiddels onderdeel geworden van het dagelijks leven en een gedachte om te proberen zonder verder te gaan wordt al snel overgenomen door een angst dat dan het één en ander fout zal gaan. Het Centrum voor Kunst en Media Karlsruhe - ZKM heeft de eerste signalen van een veranderende wereld in de 80-er van de vorige eeuw snel opgepakt en zich ontwikkeld als een internationaal centrum voor moderne media en kunst. Dertig jaar geleden in Karlsruhe bedacht en vijf jaar later opgericht, is het ZKM op dit moment een unieke culturele instelling met een wereldwijde reputatie.

Een idee ontwikkelde zich als centrum voor de kunst

Das ZKM | Karlsruhe

Onlangs verscheen de omvangrijke publicatie “Das ZKM | Karlsruhe” met interessante en leerzame bijdragen over maatschappelijke, culturele en kunstzinnige ontwikkelingen door de komst van moderne beeldtechnieken en multimedia en beschouwingen van visie naar de werkelijkheid. De publicatie geeft uitgebreide info over het "begin van de toekomst van mediale kunst" in het vroege culturele en politieke proces. Centraal staan de ontwikkelingen en groei van het idee, het eerste begin van mediakunst, de kunst- en cultuurscène in Karlsruhe en de voorbereidingen en de daadwerkelijke opbouw van het internationale centrum ZKM.

Auteurs uit de wereld van kunst, cultuur, wetenschap, architectuur en het beleid geven een beeld over persoonlijke ervaringen, signalen, tegenslagen en successen, die hebben bijgedragen aan het huidige instituut en het omvangrijke gebouwencomplex. Meerdere bijdragen zijn geschreven in de vorm van interviews met kunstenaars, die bij hebben gedragen aan het vergroten van belangstelling voor de mediakunst. Zo is er een interview met Dieter Jung, een pionier in de holografie en het gebruik van holografie in de kunst. Van bijzondere betekenis is het interview met de internationaal bekende Otto Piene, bekend van zijn spectaculaire lichtkunst.

De expositie Holomedia ’86 geldt als een belangrijk evenement als startpositie voor het oprichten van een centrum voor kunst in Karlsruhe. In 1986 vond deze expositie plaats in alle ruimten van de Städtische Galerie in het Prinz-Max-Palais. Met rond 73.000 was de holografie-expositie succesvol te noemen voor de initiatiefnemers. Het ZKM bezit een grote en waardevolle collectie aan hologrammen. In 2013 werd een deel van deze collectie in een nieuwe expositie getoond. Door inzicht, kennis, durf, doorzettingsvermogen en ook geluk is het ZKM gelukt om in een periode van 25 jaar een toonaangevend instituut neer te zetten.

Een idee ontwikkelde zich als centrum voor de kunst - 2

Oude verlaten bedrijfs- en productiehallen zijn omgetoverd tot publieksvriendelijke bezoekerscentra met ruimten voor grote evenementen, kunstinstallaties en kunstprojecten. De betekenis van ZKM is op een voortreffelijke wijze verwoord en ruim geïllustreerd weergegeven in dit belangrijke kunstdocument voor iedereen met interesse in kunst en voor studenten en docenten in de moderne mediakunst.

ISBN 978-3-7705-5853-7, “Das ZKM | Karlsruhe”, Rolf Funck, Michael Heck en Peter Weibel, Wilhelm Fink Verlag, 2014, 504 pagina’s.

ZKM | Zentrum für Kunst und Medientechnologie Karlsruhe, Lorentzstraße 10, D-76135 Karlsruhe, www.zkm.de.


Gerelateerde artikelen