Gustave Courbet schilderde revolutionaire kunstwerken

6 februari 2015

Gustave Courbet (1819-1877) geldt als een sleutelfiguur in de ontwikkeling van moderne kunst en is een belangrijke representant van het realisme. Hij streed voortdurend voor bereikbare en betaalbare kunst, maar bleef onafhankelijk en individueel kunstenaar en gebruikte kleur in zijn werk op een voor zijn schilderperiode volledig nieuwe manier.

Gustave Courbet schilderde revolutionaire kunstwerken

Gustave Courbet

Courbets spel met de verwachtingen van de toeschouwers, zijn accentueringen in kleurgebruik en zijn verborgen verwijzingen in zijn schilderwerk naar de klassieke iconografie in de kunstgeschiedenis, geven Gustave Courbet een bijzondere plaats in de wereld van kunst en cultuur. Hij was een groot landschapsschilder en had veel contacten met Parijse collega kunstschilders en dichters.

In de serie ‘Kunst om te lezen’ presenteerde de uitgever Hatje Cantz Verlag, mede in relatie tot een grote expositie over het leven en werk van Gustave Courbet in het aantrekkelijke museum Fondation Beyeler in het Zwitserse plaatsje Riehen/Bazel, een compact en leerzaam leesboekje over zijn boeiende leven en zijn fascinerende kunst. De auteur schrijft in zeven essays over de ontwikkelingen van Courbet en zijn positie als een revolutionaire kunstschilder.

ISBN 978-3-7757-3861-3, “Gustave Courbet”, Ulf Küster, Hatje Cantz Verlag, 2014, 128 pagina’s.


Gerelateerde artikelen