Andy Warhol realiseerde zijn multimediale oeuvre

6 februari 2015

Het museum Kunstsammlungen Chemnitz toont tot en met 22 februari 2015 in meerdere zalen van een prachtig museumcomplex, 61 belangrijke en veelal spraakmakende kunstcollages van Andy Warhol uit zijn kunst- en themaproject “De dood en rampen”. In Europa is dit de eerste grote expositie, die volledig is gewijd aan dit thema.

Andy Warhol realiseerde zijn multimediale oeuvre

Andy Warhol - Death and Disaster

Eigenlijk is zijn keuze voor dit thema een kunstzinnige reactie op de veelal gehoorde opmerkingen dat de dood voor gevestigde kunstenaars vaak oppervlakkig wordt weergegeven in hun kunst. Hij creëerde met dit onderwerp een beeld dat er ook een andere vorm van kunst mogelijk is door het realiseren van schokkende, uitdrukkingsvolle realistische kunst en geïnspireerd door dagelijkse gebeurtenissen als ongelukken, gezochte personen, vechtpartijen, moord, misdaad, de elektrische stoel, catastrofe en opstand.

Zo liet hij het publiek kennismaken met de schaduwzijden van de buitenkant van de consumptie maatschappij. In zijn veelal ruim bewerkte persfoto’s van auto-ongelukken, raciale onrusten in de 60-er jaren van de vorige eeuw en de moord op John F. Kennedy in 1963 zijn inmiddels internationaal bekende iconen in zijn oeuvre geworden. Zijn voornamelijk in zeefdruk uitgevoerde kunstwerken werd aanvankelijk in de USA niet getoond. Andy Warhol (1928-1987) zocht commerciële contacten met de kunstwereld in Europa. Pas in 1964 is er een overzichtsexpositie van dit thema in een Parijse galerie.

In Europa was er in die periode meer belangstelling voor deze nieuwe vorm van dagelijkse actualiteit en kunst. De voorstelling van dood en drama in beeldende en literaire vorm kent in Europa een lange traditie. Andy Warhols thema “De dood en rampen”-serie kan gezien worden als één van de meest expressieve vormen van de dood in de 20e eeuw. Andy Warhol was met deze uitdrukkingsvorm van kunst een wegberijder en inspirator voor andere kunstenaars en doorbrak taboes. Het museum brengt van Warhol een spraakmakende expositie en heeft een geweldige catalogus laten drukken.

Andy Warhol realiseerde zijn multimediale oeuvre - 2

Het grootste deel van de getoonde werken zijn afgebeeld en besproken in de catalogus. Voor liefhebbers van Andy Warhol en de kunst bevat de catalogus tevens een ruim opgezette en geïllustreerde biografie van een icoon uit de kunstwereld.

ISBN 978-3-7356-0049-3, “Andy Warhol - Death and Disaster”, Ingrid Mössinger, Kerber Verlag, 2014, 136 pagina’s, € 26 (in het museum).

Kunstsammlungen Chemnitz, Theaterplatz 1, D-09111 Chemnitz, www.kunstsammlungen-chemnitz.de.


Gerelateerde artikelen