Kunst van Gustav Vigeland te zien in groot beeldenpark

15 februari 2015

De Noorse beeldhouwer Gustav Vigeland (1869-1943) heeft een geweldige hoeveelheid sculpturen, houtsnijwerken, schetsen, foto’s, tekeningen, schilderijen en beelden in diverse materiaalsoorten vervaardigd. Op onze rondreis door het zuidelijke deel van Noorwegen deden wij op de terugreis vanzelfsprekend Oslo aan om kennis te maken met de architectuur, bezienswaardigheden en de parken van Oslo.

Kunst van Gustav Vigeland te zien in groot beeldenpark

Vigeland Museum

Een internationale attractie is het Vigelandpark, een onderdeel van het Frognerpark en genoemd naar de Noorse kunstenaar Gustav Vigeland. In dit geweldige park staat een reusachtige verzameling van meer dan 200 Vigelandobjecten uit brons, graniet en smeedijzer. Naast het park bevindt zich op loopafstand het Vigeland Museum, dat zijn oorsprong vond in 1919. In dat jaar bood Vigeland het gemeentebestuur van Oslo aan om zijn werk te schenken aan de gemeente in ruil voor een permanente locatie voor een atelier. Na zijn dood zou zijn atelier dan een museum worden.

Kunst van Gustav Vigeland te zien in groot beeldenpark - 2 Kunst van Gustav Vigeland te zien in groot beeldenpark - 3

Zo ontstond een gebouw in een neoklassieke stijl, dat in 1923 al voor een deel beschikbaar kwam. In het forse gebouw was ook plaats voor meerdere kunstenaars en voor Vigeland was tevens een woongedeelte beschikbaar. In 1930 werd het gebouw in de huidige vorm en structuur opgeleverd. Vigeland werkte van 1923 tot in 1943 aan het voltooien van het beeldenpark. In 1947 werd het gebouw als Vigeland Museum in gebruik genomen. Zowel een bezoek aan het Frognerpark, als het Vigelandpark en het bijzondere Vigeland Museum zullen bezoekers verbazen en fascineren.

Vigeland Museum, Nobelsgate 32, N-0268 Oslo, www.vigeland.museum.no.


Gerelateerde artikelen