Een 19e eeuwse fotografe belicht

11 december 2017

Het Museum Paul Tetar van Elven in het voormalig woonhuis van de 19e eeuwse Delftse academieschilder en kunstverzamelaar Paul Tetar van Elven (1823-1896) toonde in 2003 in een compacte expositie het fotowerk van fotografe Emma Kirchner (1830-1896). Zij was de eerste vrouwelijke fotograaf in Delft. Het is voor het eerst dat het fotowerk van deze fotografe zo uitvoerig aan het publiek wordt getoond.

Een 19e eeuwse fotografe belicht

Emma Kirchner - een 19de-eeuwse fotografe belicht

Voor de expositie was in het prachtige en statige 18e eeuwse grachtenpand één van de vertrekken speciaal voor het historisch materiaal ingericht. Bezoekers konden in alle rust genieten van portretfoto’s, groepsfoto’s en sfeerfoto’s uit het vroegere leven in Delft. Haar werkzame leven heeft geheel in het teken gestaan van de fotografie.

De expositie gaf een bezienswaardig beeld van haar kunde als fotografe. Het plezier dat bezoekers beleefden aan deze foto-expositie werd mede versterkt door de ambiance van de prachtig ingerichte woonvertrekken, het atelier en de bibliotheek. Het museum bevat daarmee één van de honderd best bewaarde interieurs van Nederland. In een rijk geïllustreerd boekje over het leven, het werk en de invloed van Emma Kirchner geven de samenstellers een uitgebreide en boeiende beschrijving van deze
19e eeuwse Delftse fotografe.

ISBN 90 6824 014 5, “Emma Kirchner - een 19de-eeuwse fotografe belicht”, Petra Notenboom en Marjan Reinders, Museum Paul Tetar van Elven, 2003, 36 pagina’s.


Gerelateerde artikelen