Droste juweeltjes te zien in Bakkerijmuseum te Hattem

28 oktober 2017

De directie van Droste heeft na de verhuizing van de productie van Haarlem naar Vaassen haar opgebouwde fascinerende en historische collectie verpakkingsmaterialen afgestaan aan het Nederlands Bakkerijmuseum te Hattem. In dit museum is onder de titel “Droste, altijd welkom” een permanente tentoonstelling ingericht. In de overzichtstentoonstelling is een beeld geschetst over het ontstaan, de groei en bekendheid van het oer-Hollandse merk Droste, leverancier van cacaoproducten sinds 1863.

Droste juweeltjes te zien in Bakkerijmuseum te Hattem

Nederlands Bakkerijmuseum Hattem

Het chocolademerk Droste is ook bekend van het zogenoemde Droste-effect, een repeterend visueel effect, en ook bij verzamelaars van Droste verpakkingen, artikelen en serviezen. Tot en met december 2017 toont het Nederlands Bakkerijmuseum in een speciale expositie een leuke bloemlezing uit de unieke collectie in het erfgoed van Droste, onder de titel “200 Droste juweeltjes”. Het repeterende verkleinende visuele effect van het Droste-effect kan oneindig lang worden voortgezet.

Visueel zal deze verkleining zijn grens bereiken door de nog net zichtbare resolutie van de afbeelding. Het fenomeen van zelfverwijzing wordt ook wel recursie genoemd. Door te experimenteren met een object, voorwerp of persoon te plaatsen tussen twee tegenover elkaar staande vlakke spiegels is het Droste-effect direct zichtbaar. Met behulp van de fractale wiskunde krijgt het Droste-effect vanuit wetenschappelijk oogpunt extra betekenis voor experimenten en demonstraties.

Droste juweeltjes te zien in Bakkerijmuseum te Hattem - 2 Droste juweeltjes te zien in Bakkerijmuseum te Hattem - 3 Droste juweeltjes te zien in Bakkerijmuseum te Hattem - 4

De Droste tentoonstelling is te bezoeken tijdens openingstijden van het museum. Na een bezoek aan het Bakkerijmuseum is er ook een mogelijkheid om het Anton Pieck Museum en het Voerman Museum in dezelfde plaats te bezoeken. Beide musea zijn gevestigd op het adres Achterstraat 46-48 te Hattem. In het Voerman Museum vindt tot en met 15 april 2018 een expositie plaats met kunstwerken van Freek van de Berg en Ronald van den Berg.

Nederlands Bakkerijmuseum Hattem, Kerkhofstraat 13, NL-8051 GG Hattem, www.bakkerijmuseum.nl.