Kunstwerken van Magritte in details creatief besproken

14 november 2017

Op het creatieve vlak van surrealistische en magisch-realistische schilderkunst kan België terecht bijzonder trots zijn op het internationaal gewaardeerde oeuvre van kunstschilder René Magritte (1898-1967). In het kader van de aandacht voor zijn 50e dag van zijn overlijden vinden in België op meerdere locaties tentoonstellingen en evenementen plaats. Ook zijn er een aantal kunstboeken voor volwassenen en jongeren verschenen, waarin zijn fantastische en soms verwarrende beelden zijn weergegeven en besproken.

Kunstwerken van Magritte in details creatief besproken

Magritte ontsluierd

Zijn werk blijft ook heden ons verleiden en verbazen door de vreemde voorstellingen van bijvoorbeeld een trein die uit een open haard komt gereden, de zwevende bolhoedmannetjes, wolkenvogels of een bloedend standbeeld en nog veel meer rare intrigerende figuren en fascinerende specifieke Magritte-iconen. Elke kunstliefhebber, tijdschriftenlezer, reclamemaker en fan van ‘woordbeelden’ kent zijn aller beroemdste tegenspraak en icoon “Ceci n’est pas une pipe”. De tekst staat onder een perfect geschilderde pijp van het schilderij “Woordbreuk der beelden”, geschilderd in 1929.

Over dit beeld is veel geschreven. Ook Magritte heeft geschreven over zijn ‘woordschilderijen’. Schilderkunst is eigenlijk een voorstelling van een illusie, maar Magritte maakt er wel een analytisch en conceptueel instrument van. Door het intensief lezen van de tekst in het nieuwe boek “Magritte ontsluierd” en het kijken naar de voortreffelijk en zorgvuldig gekozen details van vijftig schilderijen uit zijn omvangrijke oeuvre, dringt de lezer door in de geheime wereld van Magritte. De geselecteerde werken vormen een chronologisch overzicht uit zijn oeuvre en zijn verschillende stijlen.

De auteur beschrijft een mix van iconische wereldberoemde schilderijen en minder bekende werken, maar daarom niet minder verrassend werk van deze surrealistische grootmeester. Uit elk geselecteerde werk bespreekt de auteur vier kleine of grotere kaders. Voorafgaand aan deze gedetailleerde en uiterst interessante achtergrondverhalen, is er een compacte toelichting op de gehele afbeelding van het schilderij.

Kunstwerken van Magritte in details creatief besproken - 2 Kunstwerken van Magritte in details creatief besproken - 3 Kunstwerken van Magritte in details creatief besproken - 4

Door deze wijze van het accentueren van opmerkelijke details en het bespreken van deze is een informatief en leerzaam kunstboek ontstaan, dat zeker een rol kan gaan spelen in het kunstonderwijs. Liefhebbers van de kunst van René Magritte zullen nu nog meer waardering krijgen voor de ongelooflijk knap bedachte en gerealiseerde werken door René Magritte. Na het lezen van dit boek zal u bij een bezoek aan een expositie met werk van Magritte anders gaan kijken naar zijn voorstellingen.

De auteur bespreekt in tijdvolgorde telkens bepaalde korte perioden uit zijn leven en het ontstaan van zijn stijlen in zijn werk. René Magritte werd geboren in de stad Lessen, in de Belgische provincie Henegouwen. Al op jonge leeftijd verloor hij zijn moeder door een dramatische gebeurtenis en werd daarna met zijn broers opgevoed door gouvernantes. Al snel ontwikkelde hij zich als kunstschilder en werd geboeid door de schilderstijl van schilder Giorgio de Chirico.

In 1922 trouwde hij met Georgette en verdiende zijn geld onder andere als ontwerper van behangpatronen en als reclametekenaar. Georgette was tevens zijn model. In de jaren rond 1926 vervaardigde hij zijn eerste surrealistische werken en exposeerde in 1927 in Brussel 12 collages en 49 schilderijen. Het succes bleef echter uit. Zij verhuisden naar Parijs om erkenning te krijgen. Zijn schildertempo lag hoog en de Parijse jaren waren erg creatief. Hij leerde Dalí kennen. Het verdere verloop van zijn carrière staat boeiend bescheven in dit geweldige kunstboek.

ISBN 978-90-223-3381-5, “Magritte ontsluierd”, Eric Rinckhout, Uitgeverij Manteau, 2017, 224 pagina’s.


Gerelateerde artikelen