Wiskunde aantrekkelijk en leerzaam in woord en beeld

22 november 2017

Velen zullen niet direct een warm gevoel krijgen wanneer het onderwerp wiskunde ter sprake komt. Speciaal voor deze groep personen laat de auteur van “Mathematik ist schön” op aantrekkelijke wijze zien dat in het vak wiskunde wel degelijk meerdere onderdelen en specifieke onderwerpen voorkomen die de wiskunde zo spannend en fascinerend maken. De ervaring van de auteur als wiskundeleraar vormt een basis voor het in ruime mate bespreken van de mooie en boeiende kanten van wiskunde.

Wiskunde aantrekkelijk en leerzaam in woord en beeld

Mathematik ist schön

Bekende en minder bekende thema’s in de wiskunde bespreekt de auteur in 17 hoofdstukken. Op aanschouwelijke manier zijn regelmatige veelhoeken, sterren, rechthoeken, vierkanten, cirkels, rechte en kromme lijnen, natuurlijke getallen en veel meer. Eenvoudige krommen worden door enkele wiskundige ingrepen prachtige kunstwerken en het op bepaalde manieren positioneren van gewone platte vormen levert driedimensionale vormen op. Natuurlijk is er ruim aandacht voor wiskundigen die aan de basis stonden van de ontwikkeling van de wiskunde.

De lezer wordt aangezet om over de talrijke en kleurrijke voorstellingen na te denken en zelf aan de slag te gaan om een oplossing te vinden of zelfs een nieuwe voorstellingen te presenteren. Bij een aantal thema’s is een geringe kennis van de basisbegrippen uit de wiskunde gewenst. Het geheel is een opwindende publicatie voor liefhebbers van wiskunde. De auteur zorgde ook voor afbeeldingen van postzegels en interessante inspiraties.

Wiskunde aantrekkelijk en leerzaam in woord en beeld - 2 Wiskunde aantrekkelijk en leerzaam in woord en beeld - 3 Wiskunde aantrekkelijk en leerzaam in woord en beeld - 4

ISBN 978-3-662-53729-9, “Mathematik ist schön”, Heinz Klaus Strick, Springer Verlag, 2017, 357 pagina’s.


Gerelateerde artikelen