Kunsthal toont mysterieuze beeldtaal van Paul Delvaux

27 november 2017

De belangrijkste thema’s in het oeuvre van de Belgische kunstschilder Paul Delvaux (1897-1994) zijn het vrouwelijk lichaam, dromen, het mysterie, reizen en eenzaamheid. Zijn complexe benadering van vrouwen en zijn ervaringen met vrouwen hebben bij hem een buitengewone fascinatie voor vrouwen ontwikkeld. Hij schilderde vele voor hem onbereikbare vrouwen die hun naaktheid toonden en zich vaak bevonden in de beslotenheid van een andere wereld.

Kunsthal toont mysterieuze beeldtaal van Paul Delvaux

Kunsthal Rotterdam in Museumpark

De dromerige en de verwarrende sfeer in zijn beroemde werken vormt de kern van zijn raadselachtige wereld. Zeer bekend is hij ook geworden door zijn persoonlijke beeldtaal. Zijn voorkeur voor het schilderen van stations en treinen is in zijn jeugd ontstaan. Zij maken veelvuldig deel uit van zijn indrukwekkende werken. Onder invloed van James Ensor verwerkt Delvaux skeletten in zijn schilderijen. Ook zijn er talloze verwijzingen naar antieke oudheden en neoklassieke meesters.

Kunsthal toont mysterieuze beeldtaal van Paul Delvaux - 2 Kunsthal toont mysterieuze beeldtaal van Paul Delvaux - 3 Kunsthal toont mysterieuze beeldtaal van Paul Delvaux - 4

Zijn stijl heeft surrealistische kenmerken. Hij heeft zich echter niet aangesloten bij één of andere groep surrealisten. Delvaux ontwikkelde een geheel eigen en herkenbare beeldtaal met geschilderde voorstellingen, die kunstliefhebbers verrassen en nieuwsgierig maken. Met negentig werken, waaronder schilderijen, tekeningen en aquarellen, brengt de Kunsthal een eerbetoon aan de kunstenaar. De expositie is ontstaan in samenwerking met medewerkers van het Museum van Elsene in Brussel. Onder de titel “Paul Delvaux. Meester van de droom” kunnen de meesterlijke werken van Paul Delvaux tot en met 25 februari 2018 bekeken en bewonderd worden.

Kunsthal Rotterdam in Museumpark, Westzeedijk 341, NL-3015 AA Rotterdam, www.kunsthal.nl.


Gerelateerde artikelen