Een blik op waarheid

7 mei 2017

De vraag of iets waar is en in hoeverre iets waar is, houdt de mensen al eeuwen flink bezig. Het moet altijd wel bewezen worden of iets waar is wat er beweerd wordt. Het kan echter zo geloofwaardig overkomen, dat het als waar aangenomen wordt. In de wiskunde heeft het begrip waarheid wel een heel andere betekenis. In het Zebra-boekje deel 26 beschrijft de auteur op een nieuwsgierige wijze over de waarheid in relatie tot de aspecten bewijzen en redeneren in de wiskunde.

Een blik op waarheid

Een Koele Blik op Waarheid

Het is in alle vakgebieden uiterst moeilijk om met waarnemingen en redeneringen absolute zekerheid te verkrijgen. Met het wiskundig redeneren is het mogelijk om te analyseren op waarheidsgehalte. In het hoofdstuk “Wat is bewijsbaar?” geeft de auteur aan de hand van voorbeelden een beeld van te bewijzen praktische zaken. Na het geven van een aantal wiskundige begrippen worden meerdere voorbeelden van wiskundige bewijzen besproken.

Ook worden klassieke stellingen bewezen met een methode van Euclides. Tussen de teksten door is er telkens weer aandacht voor een bekende wiskundige en hun bijzondere wiskundige aanpak van een opgave of stelling. Zo wist Carl Friedrich Gauss (1777-1855) al op jonge leeftijd velen te verrassen met zijn analytische aanpak van vraagstukken. In het gedeelte “De regels van het spel” gaat de auteur in op de grondslagen van de wiskunde en bespreekt begrippen als intuïtionisme en Platonisme. Een uitstekend leerboekje!

ISBN 978 90 5041 100 4, “Een Koele Blik op Waarheid”, Ferdinand Verhulst, Epsilon Uitgaven, 2007, 60 pagina’s.


Gerelateerde artikelen