Een collectie fascinerende optische en visuele illusies

7 februari 2018

De OF-Boekcollectie Optische en Visuele Illusies is weer flink aangevuld met ontbrekende publicaties. Voor onze lezers en liefhebbers van publicaties met optische en visuele illusies en andere merkwaardige visuele fenomenen zullen wij alle boeken voorstellen en opnemen in onze serie overzichten “Klassieke optische illusies in visuele waarneming”. Er is een streven om alle ooit verschenen publicaties in het binnen- en buitenland toe te voegen aan de boekencollectie. Tips en bijdragen van de lezers worden bijzonder op prijs gesteld.

Een collectie fascinerende optische en visuele illusies

La Grande Illusion d’Optique

Het voorgestelde boek is een volledig in de Franse taal gepubliceerde uitgave als een vertaling van een eerder in 2005 uitgegeven Amerikaanse publicatie met afbeeldingen van thematische kunstwerken op het gebied van visuele illusies. Werken van onder andere Oscar Reutersvärd, Jos de Mey, István Orosz, Octavio Ocampo, Sandro Del-Prete, Tamas Farkas en Guido Moretti laten de creatieve mogelijkheden van illusionistische ontwerpen zien die het boek een waardevolle en kunstzinnige inhoud geven. De auteur heeft voorts een fors aantal afbeeldingen met klassieke illusies toegevoegd om daarmee de uitgave ook een educatieve waarde te geven.

Elk van de ruim 300 afbeeldingen heeft een titel en een aangepaste toelichting op het plaatje of een vraag over het plaatje. De afbeeldingen met illusies zijn verdeeld naar basisvorm of soort in vier hoofdstukken, te weten in zogenoemde actieve illusies, illusies in meervoudige afbeeldingen, onmogelijke figuren en constructies en in geometrische optische en visuele illusies. Inspirerend voor leken en liefhebbers van illusies blijft een tekening van kunstenaar William Hogarth waarop hij zijn satire op het valse perspectief weergeeft.

ISBN 978-2-215-09444-9, “La Grande Illusion d’Optique”, Al Seckel, Fleurus Editions, 2007, 335 pagina’s.


Gerelateerde artikelen