Compendium met wereld van optische & visuele illusies (7)

25 januari 2018

Dankzij wetenschappelijke experimenten en vele praktische beoordelingen weten we zeker dat het gebruik van principiële uitgangspunten van visuele geometrische illusies merkwaardige visuele beoordelingen kunnen zorgen voor slankere personen en voor sprekende ogen. Het betreffende artikel geeft voorbeelden uit de praktijk, die verbluffende resultaten laten zien. Het bestuderen van visuele geometrische illusies begon meer dan een eeuw geleden met eenvoudige geometrische illusies op basis van oriëntatie en lengte, zoals de bekende Zöllner- en de Müller-Lyer-illusie.

Compendium met wereld van optische & visuele illusies (7)

The Oxford Compendium of Visual Illusions

Historisch gezien hebben de meeste geometrische illusies weinig betekenis voor praktische toepassingen. Door nieuwe experimenten hebben echter enkele vormen van geometrische illusies een zeer bruikbare betekenis in het dagelijks leven. Het artikel laat op heldere wijze de lezer kennismaken met de resultaten van experimenten en toepassingen van de Müller-Lyer-illusie en Tweekleuren-illusie in de mode en de Delboeuf-illusie bij de oog makeup. Er zijn daarmee in de dagelijkse praktijk fascinerende effecten te bereiken. In het artikel vinden lezers leuke voorbeelden.

In artikelen daarna bespreken auteurs de resultaten van moderne experimenten met de Ebbinghaus-illusie, de occlusie-illusie (het gedeeltelijk afdekken van vormen en figuren) en de zogenoemde krimp-illusie. Artikel 30 in sectie 2 Geometrie geeft een uitgebreide behandeling van het magische en verbazende effect van diepte-omkeer-illusies. De auteur geeft in zijn introductie een aantal spectaculaire voorbeelden in de familie van omkeer(of kiep)-illusies, zoals de holle-masker-illusie, de inversie illusie van de driedimensionale uitvoering van de Necker-illusie en het draaiende raam van Ames.

Compendium met wereld van optische & visuele illusies (7) - 2 Compendium met wereld van optische & visuele illusies (7) - 3 Compendium met wereld van optische & visuele illusies (7) - 4
Een afbeelding met een voorbeeld van een omkeerillusie en schilderijen van de Belgische meubelontwerper en kunstschilder Jos de Mey (1928-2007). In zijn illusionistische architectonische constructies speelt hij visueel met onmogelijke figuren.

De Britse ontwerper en kunstenaar Patrick Hughes heeft zich gespecialiseerd in het ontwerpen en realiseren van begoochelende driedimensionale kunstobjecten die elke kijker op het verkeerde been zet. Zijn specialiteit is het spel met omkeereffecten in zijn unieke beeldvoorstellingen. Zijn spelende beeldtechniek is bekend geworden als Patrick Hughes Reverspectief. De constructie van zijn kunstwerken is in het artikel uitgebreid behandeld en voorzien van illustraties. Ook kunstwerken van de auteur Thomas V. Papathomas en van kunstenaar Dick Termes met zijn geschilderde en spiegelende boleffecten zijn afgebeeld. Het principe van diepte-zien is gedetailleerd uitgelegd.

In het volgende artikel staat de maan-illusie centraal. Dit artikel gaat eigenlijk over de geometrie van een nieuwe benadering van de maan-illusie onder de aanvullende titel “nieuwe maan-illusie” met theorie en praktijk. De sectie sluit af met een artikel over een bijzonder spel met een rollende kogel en de zwaartekracht. Visueel rolt het balletje de verkeerde kant op. We hebben te maken met een nieuw spel met illusies onder de naam antigraviteitshelling-illusie. Het spel ontving de eerste prijs tijdens de competitie “Best Illusion of the Year Contest” in 2010.

ISBN 978-0-19-979460-7, “The Oxford Compendium of Visual Illusions”, Arthur G. Shapiro en Dejan Todorović, Oxford University Press, 2017, 807 pagina’s. (wordt vervolgd)