Een fotografisch verslag van de gevonden Iceman

24 april 2014

Het speciale project “Iceman Photoscan” is uniek in de wereld van wetenschap en onderzoek naar de oorsprong en het leven van de mens. Op 19 september 1991 werd op een hoogte van 3200 meter in de bergen van Zuid-Tirol gemummificeerde resten van een mens gevonden. De resten lagen onder een ijslaag aan de rand van een snel smeltende gletscher op enkele meters van de Oostenrijkse grens.

Een fotografisch verslag van de gevonden Iceman

Iceman Photoscan

Naast de resten van een mens lagen ook meerdere voorwerpen en werktuigen. De “man uit het ijs” blijkt na een onderzoek ruim 5300 jaar geleden geleefd te hebben. Direct na deze vondst startte een project om alles nauwkeurig te onderzoeken om achter de raadsels van de mens “Ötzi” te komen. De wereld keek uit naar de resultaten, die thans voor een groot publiek beschikbaar zijn in de vorm van een prachtig fotoboek met 76 kleuren- en 6 zwart/witafbeeldingen. Het fotoboek bevat ook 7 prachtige driedimensionale foto’s in de anaglyfentechniek. Dankzij de meegeleverde 3D-bril zijn de waardevolle 3D-foto’s uitstekend te beoordelen en te bewonderen. Een juweel van een studie- en informatieboek over een wereldwonder van een super geconserveerd lichaam van een mens, waarvan tot in de allerkleinste details alles onderzocht en vastgelegd is. De exclusieve mogelijkheid om de “Man uit het ijs” als mummie te conserveren en te mogen onderzoeken heeft de auteur van het boek geïnspireerd tot het vinden van een geweldige onderzoeksmethode via de techniek van de fotoscan en met gebruik van enkele al bekende beeldtechnieken. Voor het organiseren van het onderzoek is in het Italiaanse Bolzano een instituut opgericht, het “Institute for Mummies and the Iceman”. In zes aaneensluitende delen neemt de auteur de lezers mee naar het laboratorium waar de onderzoeken werden uitgevoerd en krijgen de lezers een beeld van de vindplaats, de planning, uitvoering en de werkelijke conservering. Vooraf is met alle zorg gekeken naar een mogelijke verstoring van het conserveringsproces, bij het maken van digitale fotobeelden en het gebruikte kunstlicht. Zoals “Ötzi” is gevonden, zo is “Ötzi” meegenomen voor het onderzoek. De ruimte van onderzoek moest aan meerdere eisen voldoen om de kwaliteit van de mummie te handhaven. Alle digitale opnamen zijn verwerkt tot complete beelden en zijn zichtbaar op de speciale site www.icemanphotoscan.eu. Zelfs de tatoeages zijn in detail zichtbaar. De zeven groot formaat driedimensionale foto’s maken de beelden indrukwekkend en uiterst realistisch. Voor liefhebbers van 3D afbeeldingen geeft de auteur een beeld van de 3D-techniek en een toelichting op zijn 3D-foto’s van de “Man uit het ijs”. Met deze driedimensionale toevoeging in het boek wordt de waarde ervan speciaal. De teksten in het zeer mooi uitgevoerde fotoboek zijn geschreven in drie talen en wel in het Italiaans, Duits en Engels. Met de beelden op de website zijn het project en “Ötzi” voor iedereen goed zichtbaar.

ISBN 978-3-89937-098-0, “Iceman Photoscan”, Marco Samadelli, Verlag Dr. Friedrich Pfeil, 2009, 72 pagina’s + anaglyfenbril.