Een instructieboek voor het tekenen van optische illusies

18 juni 2018

In het “Escherjaar 2018” ter gelegenheid van het evenement Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018 is er extra aandacht en belangstelling voor de internationaal beroemde werken van de Nederlandse graficus Maurits C. Escher. Het Fries Museum bracht voor die speciale gelegenheid meer dan tachtig originele prenten, circa twintig tekeningen en diverse foto’s, voorwerpen en objecten onder in de expositie “Escher op reis” tot en met 28 oktober 2018.

Een instructieboek voor het tekenen van optische illusies

Tekenboek optische illusies

Er is in de expositie ook een werkkamer van Escher nagebouwd. In de museumwinkel is gedurende de duur van de expositie een schat aan boekjes en spelletjes te koop met aandacht voor het werk van Escher en voor optische illusies. Wij kochten in de winkel het “Tekenboek optische illusies”, waarin de auteur Emmi M. Visser haar lezers alle noodzakelijke informaties, trucs en instructies geeft om zich tijdens het tekenen een beetje Escher te voelen. Ervaringen met tekenen is niet nodig.

Door de stap-voor-stap instructies worden ingewikkelde illusionistische constructies simpel gemaakt. De lezer maakt in het tekenboek kennis met 15 verschillende optische illusies en tekentechnieken. Omdat het zelf doen de beste methode van leren en ervaren is, leidt elk hoofdstuk de lezer stap voor stap door het proces heen. Daarmee kan de lezer echte optische illusies tekenen en gaat ook aan de slag met perspectief, vlakvullingen, de onmogelijke driehoek en de band van Möbius.

ISBN 978-94-92131-96-6, “Tekenboek optische illusies”, Emmi M. Visser, Uitgeverij Eduforce, 2018, 38 pagina’s.


Gerelateerde artikelen