Een kleurrijke wereld met Pop Art van Josef Wittlich (2)

23 februari 2019

Gelukkig zijn er tegenwoordig nog genoeg werken beschikbaar om een overzicht te geven uit het oeuvre van Josef Wittlich en zijn vlotte manier van ontwerpen van zijn afbeeldingen en scènes en het inkleuren van de vlakken met tempera. Tempera is een oud procede als verfsoort bestaande uit een emulsie van kleurpigment en vermengd met water en soms met toevoeging van eidooier.

Een kleurrijke wereld met Pop Art van Josef Wittlich (2)

Avant Pop - Josef Wittlich

Schilderijen en ingekleurde tekeningen uitgevoerd in tempera behouden eeuwenlang hun kleuren. De komst van olieverf heeft het gebruik van tempera in de schilderkunst aanzienlijk verminderd. In meerdere artikelen geven auteurs een gedetailleerd beeld over de kunstenaar en geven verhandelingen over de geschilderde afbeeldingen.

Een kleurrijke wereld met Pop Art van Josef Wittlich (2) - 2 Een kleurrijke wereld met Pop Art van Josef Wittlich (2) - 3
De tennisspeelster, Josef Wittlich, rond 1970, 90 x 62,3 cm, Vrouw in gele jurk, Josef Wittlich, 1968, 89,6 x 62,4 cm, beide werken tempera op papier.

Sommige afbeeldingen zorgen voor karikaturale figuren van bekende personen zoals van keizerin Sissi, prins Charles, prinses Margret, Napoleon en koningin Elisabeth. De erkenning van zijn stijl van kunst komt pas op 64-jarige leeftijd op gang door een toevallige ontmoeting. Hij schilderde al vanaf zijn jongere jaren in een volledig verborgen situatie. Maar na 1967 komt zijn kunststijl in een stroomversnelling terecht en worden er diverse “etiketten” geplakt op het werk: naïeve kunst, art brut en outsider kunst.

ISBN 978-3-88423-449-5, “Avant Pop - Josef Wittlich”, Meinrad Maria Grewenig, Wunderhorn Verlag, 2013, 96 pagina’s.


Gerelateerde artikelen