Kunstzinnige zussen spelen hoofdrol in de eigen werken (1)

20 februari 2019

In de expositie “Futuring-Eva & Adele” toonde het bijzonder gebouwde museum Weltkulturerbe Völklinger Hütte, ook wel aangeduid als het Europees Centrum voor Kunst en Industriecultuur, in de coulissen van de geheel verlaten hoogovens van het staalproductiebedrijf het kunstproject Futuring met hoofdrollen voor Eva en Adele. Eva & Adele is een Duits artistiek paar.

Kunstzinnige zussen spelen hoofdrol in de eigen werken (1)

Futuring - Eva & Adele

Zij zijn vooral bekend geworden door hun veelal bizarre persoonlijke optredens en sinds 1997 ook het gebruik van presentatievormen voor kunstuitingen als fotografie, video en schilderkunst. Ze bezoeken kunstexposities, openingen en bewegen zich op kunstzinnige wijze in openbare ruimten. Ze verschijnen volgens vooropgezette plannen in excentrieke kleding met opvallende sieraden en andere aankledingen, met kaalgeschoren hoofden en zeer bonte make-up.

Zo lopen zij rond als levende kunstwerken. Eva & Adele zijn artistennamen. Hun echte namen en leeftijden houden zij streng geheim voor de buitenwereld. Het duo startte met hun optredens na de val van de Berlijnse muur in 1989. Berlijn is tevens hun thuisbasis. De speciaal ontworpen en gedragen kleding is identiek. Zij hebben ook gestoeid met één van de geslachten van het duo.

Opvallend bij exposities en in publicaties is de grote hoeveelheid Polaroid foto’s, waarop altijd beiden zijn afgebeeld. De foto’s zijn meestal gemaakt door bekende personen, die bij toeval of georganiseerd in de directe omgeving van Eva & Adele vertoeven. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-88423-416-7, “Futuring - Eva & Adele”, Meinrad Maria Grewenig, Wunderhorn Verlag, 2012, 96 pagina’s.


Gerelateerde artikelen