Een kleurrijke wereld met Pop Art van Josef Wittlich (1)

22 februari 2019

Ter gelegenheid van de expositie “Avant Pop - Josef Wittlich”, gehouden in 2013, verscheen een super kleurrijke catalogus met tientallen reproducties van het werk van Josef Wittlich (1903-1982). Hij ontwikkelde een geheel eigen stijl met scherpe aftekeningen van personen en achtergrondscènes. Opvallend in de werken zijn vooral persoonlijke uitdrukkingen van de gezichten van de afgebeelde personen.

Een kleurrijke wereld met Pop Art van Josef Wittlich (1)

Avant Pop - Josef Wittlich

Om onze lezers een beeld te geven hebben wij twee extra werken afgedrukt. Deze expositie sloot naadloos aan op de eerder georganiseerde exposities met kunstwerken van Duane Hanson, Mel Ramos en Allen Jones en droeg geweldig bij aan een herontdekking van kunstwerken van Josef Wittlich. Hij realiseerde al kunst in stijl van de Pop Art kunststroming voor dat kunstenaars als Roy Lichtenstein, Tom Wesselmann en Andy Warhol deze vorm van kunst ontwierpen en realiseerden.

Van het vroegere werk van Wittlich uit de 30-er, 40-er en 50-er jaren is veel verloren gegaan, omdat de oorspronkelijke kopers ervan het werk niet waardeerden om het voor de toekomst te koesteren. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-88423-449-5, “Avant Pop - Josef Wittlich”, Meinrad Maria Grewenig, Wunderhorn Verlag, 2013, 96 pagina’s.


Gerelateerde artikelen