Een kunstzinnige blik in het atelier van Frans Horbach

6 januari 2024

Tijdens een bezoek aan Amsterdam kwamen wij aan de Leliegracht 14 in gesprek met beeldend kunstenaar Frans Horbach en vertelde hij over zijn werk en de wens om kunstenaar te worden. Na de middelbare school monsterde hij aan op een vrachtschip met bestemming Brazilië en emigreerde al op jonge leeftijd naar San Francisco. Hij studeerde kunst en architectuur aan de Universiteit van California in Berkeley en reisde verder de halve wereld rond.

Een kunstzinnige blik in het atelier van Frans Horbach

De galerie van Horbach is gevestigd aan de Leliegracht 14 in Amsterdam.

Horbach woonde voor langere tijd in Peru en Mexico, waar hij het werk van Rivera en Orozco leerde kennen. Zijn belangstelling voor culturen en indianengemeenschappen in Latijns-Amerika dateert uit die tijd. Het werden ontmoetingen die een blijvende bron van inspiratie betekenden voor de ontwikkeling van zijn kunstenaarschap. Zelf zegt hij dat hij gedurende zijn omzwervingen in de oorspronkelijke woongebieden van de indianen ontdekte dat “het landschap gehuld is in mysterie, en dat de waarneming niet alleen te maken heeft met kennis en geheugen, maar ook met het vermogen tot verbeelding”.

Een kunstzinnige blik in het atelier van Frans Horbach - 2 Een kunstzinnige blik in het atelier van Frans Horbach - 3

Kunst van Horbach toont heldere vormen, kleurrijke beeldtaal en geometrische composities die niet zelden verwantschap tonen met stromingen binnen de traditie van de moderne abstracte kunst. Zijn langdurig verblijf in Amerika verklaart zijn affiniteit met de typisch Amerikaanse school van lyrisch abstracte schilderkunst. Tegelijkertijd toont zijn werk ook invloeden van zijn langdurige reizen in niet-Westerse landen en zijn de ontmoetingen met andere culturen een bron van inspiratie. De flyers tonen interessante composities en op de foto zien we veel geometrische objecten en sculpturen in zijn atelier.


Gerelateerde artikelen