Visualisatie van wetenschap en kunst in beeld gebracht (2)

3 januari 2024

Naast het gebruik van digitale beelden konden de samenstellers gebruikmaken van vele microscopische opnamen, reproducties van kunstwerken, foto’s van laboratoriumopstellingen en -experimenten, natuuropnamen en foto’s van kunstuitvoeringen en kunstpresentaties. Dankzij de vele innovatieve ontwikkelingen op de gebieden van microscopische en moderne scantechnieken met vele verrassende inkijkjes onder de oppervlakten van objecten, voorwerpen, weefsels, materialen, mens en dier en met referentiemodellen is het mogelijk geworden om zo’n omvangrijk mooi studieboek samen te stellen.

Visualisatie van wetenschap en kunst in beeld gebracht (2)

Doors to Hidden Worlds. The Power of Visualization in Science, Media, and Art

Er zijn onder andere artikelen die vertellen over de visualisatie in tv-programma’s en het effect ervan, over de limieten van de visuele waarneming door de mens, het gebruik van beelden in de geneeskunde, het gebruik van de microscoop en het in driedimensionale beelden kijken naar de opnamen, het creëren en spelen met perspectivische driedimensionale ruimten en het gebruik van VR-beeldapparatuur.

De geschreven bijdragen, foto's en videoma-teriaal kan worden bekeken met behulp van QR-codes en biedt daarmee uitstekende inzichten in de wereld van visualisatie. Alfred Wendl en zijn team weten precies hoe krachtig beelden kunnen zijn en dat is de reden waarom ze zich bewust zijn van hun creatieve verantwoordelijkheid.

ISBN 978-3-11-125000-7, “Doors to Hidden Worlds. The Power of Visualization in Science, Media, and Art”, Alfred Vendl en Matina R. Fröschl, Walter de Gruyter Verlag, 2023, 416 pagina’s, € 52.


Gerelateerde artikelen