Visualisatie van wetenschap en kunst in beeld gebracht (1)

2 januari 2024

Het omvangrijke studie- en referentieboek “Doors to Hidden Worlds” geeft op voortreffelijke wijze een inspirerend beeld van de resultaten van enige diepgaande studies naar de kracht en invloed van beelden op de visuele waarneming in het dagelijks leven, van kunst en kunstzinnige uitingen. Een visualisatie van vaak gecodeerde gegevens onthult veelal nieuwe en voorheen verborgen maar behoorlijk reële beelden voor de mensheid.

Visualisatie van wetenschap en kunst in beeld gebracht (1)

Doors to Hidden Worlds. The Power of Visualization in Science, Media, and Art

Kunst en kunstuitingen nemen deze inzichten over en kunstenaars gebruiken visualisaties om daarmee nieuwe dimensies te creëren. Dit boek bundelt een breed scala aan bijdragen over visualisatie in wetenschap, media en kunst. Gerenommeerde experts en medewerkers van het Science Visualization Lab van de Universiteit voor Toegepaste Kunsten Wenen presenteren voorbeelden van prestigieuze en innovatieve visualisatieprojecten en geven inzicht in hun gebruikte onderzoeksmethoden.

Het boek volgt verschillende benaderingen om de perceptie te vergroten en te verdiepen om daarmee het ook het onzichtbare voor de lezers zichtbaar te maken. Die besprekings- en presentatiemethode maakt dit boek uitstekend geschikt voor een gebruik door studenten en docenten in vakgebieden als multimedia en betekenis van kunst en kunstuitingen. Het boek bevat een veelheid aan wetenschappelijke bijdragen uit een diversiteit van vakgebieden in wetenschap en onderzoek.

Visualisatie van wetenschap en kunst in beeld gebracht (1) - 2 Visualisatie van wetenschap en kunst in beeld gebracht (1) - 3 Visualisatie van wetenschap en kunst in beeld gebracht (1) - 4
Door de energie en het doorzettingsvermogen van uitvinder en ontdekker Nicola Tesla wist hij snel investeerders te overtuigen door zijn visualisaties als een belangrijke creatieve betekenis.

Gebruikers van dit zeer interessante referentieboek vinden bij de professionele teksten veel illustraties en details over het betreffende onderwerp. Elke bijdrage is afgesloten met een ruim overzicht van aanvullende en geraadpleegde literatuur. Voor het tot stand brengen van dit boek konden de samenstellers beschikken over de kennis en ervaringen van 29 onderzoekers, wetenschappers en andere deskundigen. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-11-125000-7, “Doors to Hidden Worlds. The Power of Visualization in Science, Media, and Art”, Alfred Vendl en Matina R. Fröschl, Walter de Gruyter Verlag, 2023, 416 pagina’s, € 52.


Gerelateerde artikelen