Een optisch effect realiseren met handen en alle vingers

7 oktober 2018

Vele volwassenen weten zich nog uit hun kinderjaren de schaduwfiguren op wanden te herinneren die ontstaan als we handen in een bepaalde vorm door gericht licht laten aanstralen naar een licht vlak. De figuren maakten indruk en spontaan werden nieuwe figuren gemaakt. Ook waren silhoutte voorstellingen geliefd. Span een wit laken en monteer een sterke lichtstraler op een bepaalde afstand tot het wittevlak. Door tussen de lichtstraler en de achterzijde van het witte laken te gaan staan start het spel van het schaduwtheater.

Een optisch effect realiseren met handen en alle vingers

More Hand Shadows

Het boek “Handschaduwen” bevat een selectie van zestien unieke afbeeldingen uit het oeuvre van de schaduwkunstenaar Henry Bursill. Alle schaduwfiguren zijn gedetailleerd in beeld gebracht, waardoor de geïnteresseerden in staat zijn om de getoonde figuren te oefenen en te realiseren. Het spel met handen en alle vingers maakt bij iedereen indruk en verbazing en vooral wanneer een realistisch beeld wordt gegeven van de wens om iemand of iets uit te beelden. Dit boek is een herdruk van een publicatie uit 1860 als eerste druk.

De kunstenaar heeft vele uren besteed aan het oefenen voor het verkrijgen van juiste posities van vingers en handen voor het bereiken van de gewenste schaduwprofielen. De eindresultaten zijn verbluffend, zoals het portret van de held van Waterloo, van Shakespeare, van een eekhoorn, een varkentje, een stier en een schaap. Het maken van eigen beelden wordt hiermee makkelijker te doen. Voor ouders, onderwijsgevenden en spelleiders een inspirerende en praktische publicatie.

ISBN 978-0-486-21384-2, “More Hand Shadows”, Henry Bursill, Dover Publications, 1971, 16 pagina’s.