Een verzameling optische illusies voor experimenten

8 april 2018

De oorspronkelijke uitgave van het boek “Illusionen” verscheen eerder met de titel “Phantasmagrams”. De boeken bevatten een vrolijke verzameling van klassieke en moderne optische illusies. Nagenoeg alle afbeeldingen zijn kleurrijk weergegeven en op groot formaat afgedrukt. De makers van het boek zorgden voor een rijke combinatie van magische afbeeldingen en magische goocheltrucs met munten en speelkaarten. Bij de afbeeldingen staan toelichtingen, opdrachten, vragen en antwoorden.

Een verzameling optische illusies voor experimenten

Illusionen - Eine Sammlung optischer Täuschungen

Met een korte toelichting bouwt de lezer een eigen kinematoscoop, ontdekt het portret van Marilyn Monroe, maakt van één dollarbiljet er zelfs twee of komt bij het kijken naar de spiraal van Fraser zelf in de problemen. Scheve lijnen blijken in werkelijkheid gewoon parallel te lopen. Dit fascinerende illusionistische verschijnsel wordt nog spectaculairder bij het kijken naar de zogenoemde cafémuur met een patroon van zwarte en witte tegeltjes.

Een verzameling optische illusies voor experimenten - 2 Een verzameling optische illusies voor experimenten - 3

Voor kinderfeestjes en -partijtjes geeft het boek diverse spelletjes waarin de visuele waarneming op de proef wordt gesteld. Het gat in de hand wordt uitgevoerd met een klein kokertje. Met het uitvoeren van de toelichting is de verbazing optimaal. De kunst van het ontwerpen van onmogelijke figuren of constructies is aan de hand van een aantal figuren getoond. Meerdere klassieke illusies zijn modern uitgevoerd.

ISBN 978-3-8118-5356-0, “Illusionen - Eine Sammlung optischer Täuschungen”, Neff Verlag, 1994,
143 pagina’s.


Gerelateerde artikelen