Een vierkant is een vierkant (1)

17 april 2019

Het Museum Ritter werd voor de omvangrijke collectie geometrisch-abstracte kunst van Marli Hoppe-Ritter, de medeoprichtster van de firma Ritter Sport, opgericht en in september 2005 geopend. Met jaarlijks drie tot vier tentoonstellingen brengt het museum de collectie met het thema Vierkant op een bijzondere wijze onder de aandacht van de bezoekers.

Een vierkant is een vierkant (1)

Ein Quadrat ist ein Quadrat ist ein Quadrat

Daarnaast zijn er tentoonstellingen van werken van kunstenaars die deel uit maken van de collectie en speciale exposities met een thematische invulling. Het museum wordt zeer goed bezocht en elk bezoek eindigt in de omgeving van de zogenoemde chocoladewinkel. In deze winkel is het assortiment aan chocoladeproducten van Ritter Sport te koop.

Apart kunnen er rondleidingen in de naastliggende fabriek worden geboekt. Het omvangrijke kunstzinnige bezit is inmiddels vastgelegd en besproken in prachtig vormgegeven publicaties. Met het verschijnen van het tweetalige (D/E) boek “Ein Quadrat ist ein Quadrat ist ein Quadrat”, heeft het museum een derde kunstboek aan haar bezittingen toe-gevoegd.

Een vierkant is een vierkant (1) - 2 Een vierkant is een vierkant (1) - 3
Afb.1 Diamant Blues III, Winfred Gaul, 1967/69, acryl op doek, ø 100 cm, © VG Bild-Kunst, Bonn 2015. Afb.2 Drie complementaire diagonaalordening met gele hoeken - variatie C, Richard Paul Lohse, 1978, acryl op doek, 48 x 48 cm, © VG Bild-Kunst, Bonn 2015.

De derde verzamelingscatalogus bevat gegevens van ruim 120 nieuwe werken in de collectie Marli Hopper-Ritter. De collectie heeft inmiddels een omvang van meer dan 1000 schilderijen, grafische werken, sculpturen en objecten. Het spectrum van geometrische-abstracte kunst is enorm breed en loopt vanaf het Russische constructivisme, het Bauhaus, de geometrisch-abstracte kunst van de groep kunstenaars in Zürich, via op-art en de actuele Neo Geo kunstwerken naar de hedendaagse lichtkunst en kinetische kunst. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-88423-580-5, “Ein Quadrat ist ein Quadrat ist ein Quadrat”, Marli Hoppe-Ritter, Verlag Das Wunderhorn, 2018, 304 pagina’s.

Museum Ritter, Alfred-Ritter-Straβe 27, D-71111 Waldenbuch, www.museum-ritter.de.


Gerelateerde artikelen