Optisch bedrog in een wereld tussen schijn en werkelijkheid (1)

23 april 2019

Het oeroude spreekwoord “De wereld wil bedrogen worden” staat centraal in de expositie “Lust der Täuschung” in het museum Ludwig Forum in Aken (D). Om de echtheid van dit spreekwoord aan te tonen is er inderdaad visueel bedrog zichtbaar bij het aanschouwen van meerdere opstellingen, objecten en afbeeldingen in de expositie. De expositiemakers hebben een schat aan kunstwerken uit een periode die loopt vanaf de antieke kunst tot en met de moderne virtual reality bijeengebracht om onze visuele waarneming op de proef te stellen, te manipuleren, te prikkelen en om ons op het ‘verkeerde’ been te zetten.

Optisch bedrog in een wereld tussen schijn en werkelijkheid (1)

Lust der Täuschung

Of het nu gaat over perfect nagemaakte antieke objecten, vervalste schilderijen, het opwekken van een schijnbaar driedimensionale constructie of over volledig virtuele werelden, waarvan de kijker dan volledig deel uitmaakt, blijkt alles een onderdeel te zijn van de vermakelijke visuele wereld vol met schijn, werkelijkheid en illusie. Een wereld waarin bezoekers zich bijzonder vermaken en verbazen en heel veel herinneringen aan over houden. Alle belevingen en ervaringen worden nog eens extra versterkt bij het lezen van uitgebreide teksten en het kijken naar de prachtige afbeeldingen in de bijbehorende rijk geïllustreerde catalogus van de expositie.

Door ruim 100 werken in de vorm van schilderijen, sculpturen, fotografie, video, architectuur, reclame en installaties in diverse ruimten van het museum aan wanden, vloeren en vitrinekasten aan te brengen of op te stellen en de mogelijkheden om ook van dichtbij digitaal kennis te maken met kunstzinnige-virtuele werelden, is er een afwisselend en boeiend parcours ontstaan. Juist in een actuele periode van “fake”-nieuws en kunstvervalsingen sluit het museum met deze expositie (nog tot en met 30 juni 2019) perfect aan op de toename van belangstelling voor kunst en cultuur. (Wordt vervolgd).

Optisch bedrog in een wereld tussen schijn en werkelijkheid (1) - 2 Optisch bedrog in een wereld tussen schijn en werkelijkheid (1) - 3
Portret van een man, Georges Méliès, ca. 1883, olieverf op doek, 63,5 x 52 cm, Wallraf-Richartz-Museum & Fondation Corboud, Keulen, © Rheinisches Bildarchiv Keulen, foto: Sabrina Walz.

ISBN 978-3-7774-3139-0, “Lust der Täuschung”, Andreas Beitin en Roger Diederen, Hirmer Verlag, 2018, 264 pagina’s.

Ludwig Forum für Internationale Kunst Jülicher Straβe 97-109, D-52070 Aken, www.ludwigforum.de.